Nieuws

Vaticaan vindt honderden miljoenen buiten balans

Het Vaticaan is gestuit op honderden miljoenen euro's die niet op de balans stonden. Volgens kardinaal George Pell een teken dat de financiële situatie van de Heilige Stoel minder slecht is dan werd aangenomen.

De ontdekking komt bijna een jaar na hervormingen van de financiële verslaggeving.

Het Vaticaan maakte de ontdekking van het extra geld zelf bekend in haar huisorgaan, de Catholic Herald. Volgens dit blad kwamen onderzoekers het geld tegen toen zij bezig waren om de financiën van de Heilige Stoel uit te pluizen.

De exacte omvang van de buit is onbekend. Het Vaticaan spreekt over 'honderden miljoenen euro's'. Waar het geld precies is gevonden is evenmin geopenbaard. Het Vaticaan zegt dat het op ‘particular sectionel accounts' stond die niet waren opgenomen op de balans.

Kardinaal George Pell, die als hoofd van een financiële commissie verantwoordelijk is voor de financiën, zegt dat door deze ontdekking blijkt dat het Vaticaan financieel gezonder is dan werd aangenomen. "We zijn niet blut."

Het is mogelijk dat er nog meer geld buiten de boekhouding is gebleven, maar Pell wil dat bevestigen noch ontkennen.

"In fact, we have discovered that the situation is much healthier than it seemed, because some hundreds of millions of euros were tucked away in particular sectional accounts and did not appear on the balance sheet. It is another question, impossible to answer, whether the Vatican should have much larger reserves."

De ontdekking van het geld volgt een jaar nadat het Vaticaan schoon schip begon te maken met de financiële administratie. Eind vorig jaar werd EY aangetrokken als financieel adviseur. Begin dit jaar werd de modernisering van de financiële verslaggeving aangekondigd.

De hervormingen zijn op gang gekomen nadat de bank van het Vaticaan stelselmatig in verband was gebracht met witwaspraktijken. Vier jaar geleden kreeg het Vaticaan een eigen financiële waakhond.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.