Nieuws

AFM dient tuchtklacht in tegen KPMG-accountant

De Autoriteit Financiële Markten heeft besloten om een klacht in te dienen tegen de KPMG-accountant die het failliete vleesverwerkingsbedrijf Weyl heeft gecontroleerd.

Dat bevestigt AFM-bestuurder Gerben Everts in het Financieele Dagblad. De AFM is daarmee de tweede klager, nadat eerder al de curatoren van Weyl een klacht bij de Accountantskamer hadden ingediend.

De tuchtrechter heeft vorig jaar in oktober de AFM gevraagd om een klacht in te dienen. Pieter Lakeman van Stichting Sobi had eerder vorig jaar een schikking getroffen met KPMG, waardoor KPMG hoopte van de klagers verlost te zijn. De tuchtrechter vond de zaak echter dusdanig belangrijk dat zij aan de AFM het ongebruikelijke verzoek deed, zodat de zaak alsnog in de Accountantskamer behandeld zou kunnen worden.

Weyl ging in 2010 failliet nadat was gebleken dat de directie jarenlang met de boekhouding had gefraudeerd. De eigenaar-directeur van Weyl en de financieel directeur van het voormalige slachtbedrijf zijn eerder al persoonlijk failliet verklaard, door de curatoren eveneens financieel aansprakelijk gesteld en tevens in een strafproces veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Er is in de strafzaken aangetoond dat ze, vermoedelijk al vanaf de MKZ-crisis in 2001 tot aan het bankroet in 2010, hebben gefraudeerd voor in totaal een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro. De curatoren van Weyl willen dit bedrag voor een deel verhalen op KPMG. Het verleden leert dat een klachtprocedure van de Accountantskamer vaak leidt tot een schadeclaim in een civiele zaak.

KPMG zei onlangs in een verklaring dat de directie van Weyl hun 'moedwillige foutieve informatie verstrekte' waardoor 'de accountant met succes was misleid'. Verder zei KPMG 'zich zowel inhoudelijk te verweren tegen de klacht als een beroep te doen op de wettelijke vervaltermijn. Het faillissement dateert immers al van medio 2010, terwijl de curatoren pas in januari 2015 de klacht hebben ingediend'.

De AFM heeft zich de afgelopen maanden gebogen over het risico van de verjaring van de klacht. 'De verjaringstermijn vormt geen beletsel voor het indienen van een klacht', zegt Gerben Everts. 'Anders zouden wij niet zo veel moeite doen.'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.