Nieuws

KPMG beroept zich op verjaring in tuchtzaak Weyl

KPMG gaat zich beroepen op de verjaringstermijn van drie jaar voor tuchtklachten. Een klassiek gevecht tussen curatoren en accountants over vanaf wanneer deze termijn gerekend wordt lijkt zich te gaan ontvouwen.

Over de zaak Weyl zegt KPMG-woordvoerder Andy Bellm in een reactie: “KPMG zal zich zowel inhoudelijk verweren tegen de klacht als een beroep doen op de wettelijke vervaltermijn. Het faillissement dateert immers al van medio 2010, terwijl de curatoren pas in januari 2015 de klacht hebben ingediend.”

Er zijn wat de vervaltermijn betreft echter verschillende ‘rekenpunten’ mogelijk. Enerzijds is er de datum van het faillissement, anderzijds de datum van de constatering van de fraude. Er zijn twee rapporten uitgekomen van Ernst & Young, dat als externe partij werd aangesteld; een in februari 2011, het volgende in januari 2015. Curator Daniels zegt tegen FTM dat hun tuchtklacht is ingediend op basis van het tweede rapport van EY, waardoor er geen sprake zou zijn van verjaring.

Over de vermeende negatieve afwijking in de boekhouding van Weyl  van 45 miljoen euro zegt Bellm: “Het door de curatoren genoemde bedrag van EUR 45 miljoen is gebaseerd op informatie van direct betrokkenen. KPMG laat dit bedrag dan ook voor rekening van de curatoren. Los daarvan geldt dat alle onjuistheden in de jaarrekening één op één verklaard kunnen worden door de foutieve informatie afkomstig van de Weyl-bestuurders.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.