Nieuws

Kamervragen over geschiktheidstoets accountantscommissaris

Kamerlid Aukje de Vries (VVD) heeft vijf vragen gestuurd aan de minister van Financiën over de geschiktheidstoets voor accountantscommissarissen naar aanleiding van een bericht van Accountant.nl.

In het bericht 'Geschiktheidstoets accountantscommissarissen pas in 2016' laat de AFM weten dat de commissarissen van oob-accountantskantoren pas in 2016 getoetst zullen worden op geschiktheid. Tot die tijd worden kandidaten alleen getoetst op betrouwbaarheid. Reeds geïnstalleerde commissarissen kunnen naderhand ook nog een geschiktheidstoets tegemoet zien.

De Vries stelt de volgende vragen aan minister Dijsselbloem van Financiën:

Vraag 1: Kent u het artikel Geschiktheidstoets accountantscommissaris pas in 2016?

Vraag 2: Betekent dit dat nu ingestelde raden van commissarissen niet zijn getoetst op geschiktheid? Wat vindt u van het feit dat de nu geïnstalleerde raden van commissarissen pas in 2016 getoetst kunnen worden op geschiktheid?

Vraag 3: Waarom kan de geschiktheid niet nu al getoetst worden, zodat de accountantskantoren én de commissarissen nu al duidelijkheid hebben (de commissarissen zullen uiteindelijk wel getoetst gaan worden door de AFM met alle onzekerheid van dien)? Welke belemmeringen zijn er om dit wel te doen? In hoeverre vindt u het risico en/of de onzekerheid onwenselijk voor de sector? Op welke wijze kan dit worden opgelost?

Vraag 4: Bent u van mening dat het pas in 2016 uitvoeren van de geschiktheidstoets niet strookt met de wens voor kortetermijnmaatregelen om de kwaliteit te verbeteren van het intern toezicht bij accountantskantoren in de vorm van onafhankelijke raden van commissarissen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5: In hoeverre is het niet tijdig uitvoeren van de geschiktheidstoets een belemmering voor de sector om zelf de kwaliteit te verbeteren door het instellen van een onafhankelijke raad van commissarissen?

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.