Nieuws

Accountantskantoor als coöperatie legt leiding bij klanten

Eind juni is de eerste vestiging geopend van accountantskantoor Manifesto. Een coöperatie, waar de leden de klanten zijn. En zij krijgen de leiding.

“Manifesto is inderdaad een coöperatie”, zegt oprichter Erik Friedeberg. “Klanten kunnen lid worden van een vestiging, zij bepalen het beleid. Er is geen winstoogmerk. De winst kunnen de leden gebruiken voor netwerkbijeenkomsten, om interessante sprekers uit te nodigen of om lokale initiatieven mee te ontplooien.”

Op 29 juni opende de eerste vestiging, in Amsterdam. Een aantal klanten heeft zich reeds aangesloten bij Manifesto. De financiën voor dit initiatief werden verkregen via crowdfunding.

Manifesto levert business coaching en personal accountants. Naast coaching bestaat de dienstverlening het verzorgen van de administratie en de jaarrekening en het bieden van actuele stuurinformatie, zoals omzetgegevens, klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid. Die wordt uitgedrukt op een online scorebord.

Net als de vestigingen is ook de holding een coöperatie. De medewerkers en aangesloten zzp’ers (coaches en accountants) zijn de leden van de holding. Iedere vestiging wordt voorzien van een business coach en een accountant. Daarnaast betrekken de vestigingen faciliteiten van de holding, zoals een ict-infrastructuur en administratieve verwerking van klantgegevens.

“De verwerking van de administratie en het samenstellen van de jaarrekening laten we centraal uitvoeren”, zegt Friedeberg. “Dat moet goed gebeuren, maar daar ligt het accent niet op. Doelen en dromen van ondernemers staan centraal. Minimaal eens per kwartaal gaan wij daarover met elke ondernemer in gesprek met de ondernemer.”

De organisatie streeft naar een landelijke dekking in drie jaar. “Ook bestaande accountantskantoren kunnen zich aansluiten, als ze maar willen werken volgens onze werkwijze”, zegt Friedeberg.

De coöperatie als rechtsvorm is niet nieuw voor accountantskantoren. KoningsWaal profileert zich eveneens als coöperatie, maar aangesloten kantoren opereren niet allemaal in de accountancy. Ook accountants- en adviesketen Kubus noemt zich een coöperatie, maar het is nadrukkelijk ook een franchiseketen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.