Nieuws

Henk Nijboer: 'Meer onafhankelijke hoogleraren nodig'

Het aantal onafhankelijke accountancyhoogleraren, niet gelieerd aan een kantoor, is veel te laag. En dat is slecht voor de accountancy, aldus PvdA-kamerlid Henk Nijboer.

Nijboer zegt dit in de vierde aflevering van Accountant TV: “Het is slecht als je geen onafhankelijke mensen heb die vanuit de wetenschap zeggen: hoe staat de sector ervoor? Dat is nu maar een handjevol en dat kan eigenlijk niet zo.”

De discussie over het vak is daardoor te beperkt, vindt Nijboer. “Als je bij een bedrijf werkt en je geeft nog een of twee dagen college in de week, dan heb je natuurlijk niet de positie om te zeggen: eigenlijk functioneert dat hele partnermodel niet, of eigenlijk slaat ons verdienmodel nergens op. Dan moet je wel erg sterk in je schoenen staan. Je ziet dan ook dat er druk vanuit de maatschappij, politiek en AFM moest komen om veranderingen door te voeren.”

Volgens Nijboer hebben de universiteiten zelf de grootste verantwoordelijkheid bij het veranderen van het huidige hooglerarenprofiel: “Universiteiten moeten ook mensen aanstellen die onafhankelijk zijn en niet gelieerd aan kantoren.”

In deze vierde uitzending van Accountant TV verder een gesproken column door Marisa Noronha (NBA Young Profs) over de noodzaak van een rechte rug van studenten bij de balans tussen werk en studie, en een interview met NBA-voorzitter Pieter Jongstra.

» Bekijk aflevering 4 van Accountant TV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.