Nieuws

'Accountantstoezicht goed voor bedrijfsfinanciering'

Controle van accountants door toezichthoudende autoriteiten verbetert de geloofwaardigheid van jaarrekeningen. Bedrijven kunnen daardoor tot wel elf procent meer kapitaal aantrekken.

Die conclusie wordt getrokken in Amerikaans onderzoek van Nemit Shroff, associate hoogleraar bij de MIT Sloan School of Management. Hij onderzocht vooral de rol van de PCAOB, de Amerikaanse accountantswaakhond, bij het toezicht op buitenlandse accountantskantoren die werken voor niet-Amerikaanse beursfondsen.

Het controlewerk van deze accountants verbeterde door het toezicht, aldus de onderzoeker. Niet alleen in de VS, ook de accountantscontrole van Amerikaanse beursfondsen buiten de VS werd beter. Door het toezicht neemt de geloofwaardigheid van de jaarrekening toe, constateert de onderzoeker.

Het gevolg is, volgens de onderzoeker, dat bedrijven ongeveer elf procent extra financiering aan weten te trekken. Het effect doet zich vooral voor bij bedrijven die niet worden gecontroleerd door een van de big four, aldus Shroff.

"Regulatory oversight of the auditor helps improve reporting credibility, which in turn facilitates corporate investment by increasing firms’ external financing capacity", zo schrijft Shroff in zijn rapport.

De toegenomen kapitaalverstrekking hangt volgens de onderzoeker samen met de openbaarmaking door PCAOB van rapportages over accountants en controledossiers. Shroff baseerde zich voor zijn onderzoek op twintigduizend controledocumenten van de PCAOB, die zich uitstrekten over 22 landen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.