Nieuws

'Conquaestor verkeerde in financiële nood'

De fusie tussen advies- en interimbureau Conquaestor en Grant Thornton zou niet zijn afgeblazen vanwege 'grote kansen en groei', maar vanwege financiële problemen en een schuld van Conquaestor aan GT.

Dat meldde het FD gisteren. Vorige week kondigde Conquaestor aan dat de interim-tak van het bureau aan financieel detacheerder DPA wordt verkocht, en dat de consultancy-tak zelfstandig verder gaat, terwijl het de bedoeling was dat Conquaestor dit jaar volledig over zou gaan in GT.

Het FD ontdekte echter dat uit de jaarrekeningen van Conquaestor blijkt dat het bureau in 2013 en 2014 in grote financiële moeilijkheden verkeerde. In april 2013 kondigden de bedrijven aan dat zij wilden fuseren. Op 1 juni 2013 trad Conquaestor toe tot het netwerk van GT, met als doel om binnen twee tot drie jaar helemaal op te gaan in GT.

Het was uit de jaarrekeningen al duidelijk dat het niet goed ging met Conquaestor: de omzet in 2007 van 60 miljoen euro was in 2013 bijna gehalveerd, tot 35,7 miljoen euro. Het bedrijfresultaat zakte van 8,6 miljoen euro in 2008 naar 2,6 miljoen euro in 2011 en 0,3 miljoen negatief in 2012 en 10 miljoen negatief in 2013.

Het FD tekent hierbij aan dat veel adviesbureaus in zwaar weer verkeerden vanwege de crisis, maar de slechte resultaten werden niet gekeerd door de samenwerking. In 2013 had Conquaestor een negatief vermogen van 2,8 miljoen en voegde de accountant een continuïteitsparagraaf toe in de jaarrekening 2013. In het tweede kwartaal van 2014 werd er door het bestuur een aanzienlijk liquiditeitstekort geprognosticeerd voor medio 2014. In een poging het tij te keren besloot Rabobank in augustus 2014 om 7,3 miljoen euro schuld kwijt te schelden, kreeg Conquaestor een lening van GT van 2 miljoen en werd er besloten te reorganiseren.

Bestuursvoorzitter Jan Bosman van Conquaestor zegt tegen het FD echter dat er geen directe link is tussen de financiële problemen, de verkoop van de interimtak aan DPA en het afblazen van de fusie: "Met de financiële herstructurering van vorig jaar was er weer een solide financiële basis voor Conquaestor. De financiële situatie was dus niet de reden om de interim-activiteiten te verkopen. Het was een kans die langskwam."

Bosman bevestigt tegen het FD dat Conquaestor door de verkoop de lening van 2 miljoen van GT kan terugbetalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.