Nieuws

Schiedammer schadeclaim tegen BING strandt

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten en zijn oud-directeur, voormalig registeraccountant Jaap ten Wolde, hoeven geen voorschot te betalen op de schadevergoeding die de ontslagen clustermanager Hans Boet alvast eiste in kort geding. Volgens de Rechtbank Midden-Nederland zou Boet waarschijnlijk ook zijn ontslagen als BING de gewraakte fouten niet had gemaakt.

Bij het onderzoek naar het professioneel handelen van de burgemeester van Schiedam waren de bevindingen over het handelen van clustermanager Dienstverlening Hans Boet bijvangst. Ten Wolde schreef er een apart rapport over. Daarin concludeerde hij onder meer dat de clustermanager bij de voorgenomen aanstelling van het afdelingshoofd Communicatie "onzorgvuldig” heeft gehandeld en in strijd “met de vereisten van goed ambtenaarschap".

De clustermanager diende een klacht in, die de Accountantskamer deels gegrond verklaarde. De onderzoeker kreeg een waarschuwing. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigde dit oordeel in hoger beroep.

Huis verkopen

Clustermanager Boet had ondertussen een schadeclaim ingediend tegen BING en Ten Wolde. De rechtbank heeft nog geen definitief oordeel geveld over de eis van 1,16 miljoen euro. Boet heeft echter haast, omdat hypotheekverstrekker Nationale Nederlanden zijn huis wil verkopen vanwege een betalingsachterstand. Daarom eiste Boet in kort geding alvast een voorschot van 5 ton van zowel BING als Ten Wolde.

De Rechtbank Midden-Nederland heeft de vorderingen van Boet nu afgewezen. BING heeft weliswaar ten onrechte enkele conclusies getrokken die belastend zijn voor de clustermanager. Maar dat BING daarmee ook onrechtmatig heeft gehandeld tegenover Boet staat allerminst vast. Want ook als BING die conclusies niet had getrokken, had de gemeente Boet waarschijnlijk ontslagen.

Volgens de voorzieningenrechter waren andere belastende conclusies namelijk wel terecht. Bovendien heeft Boet in deze procedure zelf gezegd dat het gemeentebestuur na het verschijnen van het BING-rapport schoon schip wilde maken en daarom de hele ambtelijke top heeft vervangen.

Uit zijn ontslagovereenkomst met de gemeente kun je alleen opmaken dat de clustermanager is geschorst vanwege de uitkomsten en conclusies van het rapport van BING. Wat de uiteindelijke reden voor de beëindiging van het dienstverband is geweest, blijkt daar niet uit.

Uit een brief van de gemeente, die Boet in de kortgedingprocedure heeft ingebracht, blijkt wel dat de gemeente het handelen van Boet zelf ook nog heeft onderzocht naar aanleiding van het BING-onderzoek. De voorzieningenrechter kent de uitkomst van het gemeentelijk onderzoek niet, maar sluit niet uit dat er een andere reden was om Boet te ontslaan. Daarmee staat het oorzakelijk verband tussen de ontslagschade en het onderzoek van BING op losse schroeven.

Boet moet BING 4.680 euro aan proceskosten vergoeden. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.