Nieuws

CDA: 'Los problemen met controle zorgcontracten op'

Kamerlid Mona Keijzer (CDA) wil dat er een oplossing komt voor problemen met de controle van zorgcontracten door accountants.

Dat zei zij dinsdag tijdens het vragenuurtje. Honderden zorginstellingen en gemeenten dreigen geen goedkeuring van de jaarrekening te krijgen, meldde Het Financieele Dagblad onlangs. Dit komt volgens Keijzer door een te snel ingevoerde overheveling van zorg van Rijk naar gemeenten. Volgens staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) ligt de bal nu echter bij gemeenten en zorgaanbieders.

Accountants moeten in korte tijd bij zo'n 25.000 contracten controleren of overeengekomen zorg daadwerkelijk is geleverd. "Gekkenwerk", aldus Keijzer. "Wat gaat dit geintje kosten? Heeft de staatssecretaris daar zicht op?" Dat geld kan aan zorg worden besteed, vindt ze. 

Keijzer noemt ook de oproep van NBA om een praktische oplossing en klaagt over een opmerking van een accountant die de uitgaven van de zorg vergeleek met het niet klagen van burgers wanneer nieuw gekochte lantaarnpalen niet branden. Volgens haar is dat ongepast, omdat het om mensen gaat die zorg nodig hebben.

Modeloplegger

Van Rijn geeft toe dat de vergelijking met lantaarnpalen ongelukkig is. Verder wijst Van Rijn op de al gemaakte afspraken om stijging van de registratielasten tegen te gaan, de zogenoemde modeloplegger die het mogelijk moeten maken om simpeler te controleren. Gemeenten en zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor het gebruiken daarvan, benadrukt de staatssecretaris.

Ook wijst Van Rijn erop dat er een groep is gevormd door gemeenten en zorgaanbieders die werken aan meer standaardisering, en er moet meer ICT-standaardisatie komen in het onderlinge berichtenverkeer.

Nu oplossingen nodig

Keijzer reageert door te zeggen dat er niet genoeg oplossingen voor nu zijn, maar alleen voor de toekomst. Keijzer: "Wat gaat nou door wie, waar en hoe geregeld worden om te voorkomen dat dit een grote puinhoop gaat worden, hoog oplopende kosten, wellicht faillissement en uiteindelijk weer een situatie waarbij mensen hun zorg niet krijgen?"

Van Rijn: "De modeloplegger rechtmatigheid is van april 2015 en het model controleprotocol is van november 2015. Die zijn dus klaar. Gemeenten moeten die gaan toepassen samen met de zorgaanbieders. Het is aan de gemeenteraden om daarvoor te kiezen." Van Rijn zegt verder dat hij bij gemeenten zal gaan aandringen op het gebruik van de modellen.

Volgens Keijzer neemt Van Rijn echter zijn systeemverantwoordelijkheid niet en schuift hij de problemen voor zich uit: "Ik ga dan maar verder met schriftelijke vragen en het aan de orde stellen van de kwestie op een ander moment, want dit gaat mij veel te makkelijk."

Dure stropdassen

In een interruptie laat Renske Leijtens (SP) ook weten het oneens te zijn met het beleid van Van Rijn: "Deze staatssecretaris bezuinigt heel stoer 3 miljard op zorg, 75.000 banen gaan er verloren, en hier horen we dat hij een bureaucratische chaos heeft ontworpen waar de dure stropdassen van zorgverzekeraars en allerlei accountancybureaus nu dik op binnenlopen want die kunnen overleg op overleg stapelen. Dus er zijn veel dure stropdassen die geld krijgen, en de mensen thuis krijgen geen thuiszorg meer. Als de staatssecretaris dit overziet, schaamt hij zich dan niet een beetje?"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.