Nieuws

Kevin Verdonschot wint Nyenrode Essayprijs Accountancy 2015

Kevin Verdonschot heeft de Nyenrode Essayprijs Accountancy 2015 gewonnen met zijn essay 'Sectorspecialisatie: dé weg naar vertrouwensherstel'.

Verdonschot stelt in zijn essay dat sectorspecialisatie dé manier is om het vertrouwen in het accountantsberoep te herstellen. Voor organisaties in bepaalde sectoren die een groot financieel en/of maatschappelijk belang vertegenwoordigen, zouden dan enkel verklaringen mogen worden afgegeven door controlerende accountants die gespecialiseerd zijn in de betrokken sector.

Een specialist met specifieke kennis en ervaring, stelt volgens Verdonschot (beter) de vraag of een controleaanpak wel past bij een bepaalde sector. Hierdoor ontstaat verdieping en kwaliteitsverbetering. Sectorspecialisatie gaat verder dan praktijkervaring. Zichtbaarheid van de specialisatie door registratie geeft daarnaast wellicht vooraf vertrouwen.

De essayprijs werd op 12 januari 2016 uitgereikt. De zes kandidaten schreven ieder een essay naar aanleiding van hun masterscriptie Accountancy. Zij waren hiertoe uitgenodigd omdat hun masterscriptie goed was beoordeeld en een maatschappelijk interessant en relevant onderwerp had. Juryvoorzitter Ruud Vergoossen prees de winnaar voor zijn duidelijke stellingname die hij direct bij het begin van zijn essay helder uiteenzet.

De tweede prijs ging naar Joekie Sin. Haar essay, 'Is it the face that makes the man, or the man that makes the face?', gaat over de relatie tussen gelaatstrekken, de productie van testosteron en ongewenst gedrag. Uit bepaalde verhoudingen in het gelaat, de zogenaamde facial width to hight ratio, zou kunnen worden afgelezen wie mogelijk teveel testosteron produceert en 'dus' een risico zou kunnen vormen als hij een organisatie zou moeten leiden. Sin trekt deze veronderstellingen in twijfel en waarschuwt voor generalisaties op basis van dergelijke onderzoeken.

De essays van de zes genomineerden zijn opgenomen in de bundel Essayprijs 2015, gratis downloadbaar. Op basis van hun essay publiceerden Kevin Verdonschot en Joekie Sin beiden ook een opinie op het studentenplatform The Accountables.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.