Nieuws

Dijsselbloem aanwezig bij eedaflegging rijksaccountants

Het afleggen van de accountantseed is een 'moment van vernieuwing'. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) bij het afleggen van de eed door accountants van de Auditdienst Rijk (ADR), vandaag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De minister was verheugd dat de accountants van de ADR, die onder het ministerie van Financiën valt, in collectief verband de eed afleggen. Volgens Dijsselbloem luidt de accountantswereld een nieuwe periode in. De accountant is niet opeens een ander mens, maar "u spreekt wel hardop uit wat voor iemand u wilt zijn: een vakvrouw of vakman, kritisch, integer, onafhankelijk, objectief, zorgvuldig en te vertrouwen". Het afleggen van de eed omschreef de minister als het trekken van "een denkbeeldige streep in het zand".

"De accountant moet zichzelf opnieuw uitvinden en de opdrachtgever moet nog wennen aan die nieuwe rol", aldus de minister. "Accountants moeten het publiek belang voorop stellen. Ze vervullen een belangrijke vertrouwensfunctie in de maatschappij. Een cultuurverandering kan niet uitsluitend worden afgedwongen met wetgeving, maar moet vooral vanuit de sector en accountants zelf komen."

Mentaliteit

Dijsselbloem is blij dat de ADR op eigen initiatief extern onderzoek heeft laten verrichten naar de kwaliteit van de dienst. "Daaruit sprak de juiste mentaliteit. Vooral omdat de ADR het niet liet bij de conclusie dat de ADR over het algemeen goed werk levert, maar serieus aan de slag is gegaan met de verbeteringen."

NBA-voorzitter Pieter Jongstra gaf aan dat de ADR-accountants "in de voorhoede" zitten van NBA-leden die de eed afleggen. Hij hoopt dat anderen dit goede voorbeeld snel zullen volgen, zodat alle actieve accountants uiterlijk in mei 2017 de eed hebben afgelegd. Het is een memorabel moment, aldus Jongstra: "Kijk goed om u heen als u de eed aflegt. Het blijft bijzonder dat samen met je collega's te doen."

Jongstra maakte van de gelegenheid gebruik om een eerste aankondiging te doen van een buitengewone ledenvergadering van de NBA, op 19 december aanstaande. Daar staat met name de gewijzigde aansturing van de beroepsorganisatie op de agenda.

In totaal legden ruim honderdvijftig accountants van de Auditdienst Rijk in de Haagse schouwburg de eed af. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.