Nieuws

Negen buitenlandse accountants leggen beroepseed af

Op 8 maart heeft NBA-bestuurslid Aleks Kayhan negen buitenlandse accountants beëdigd. Eén Portugese, een Rus en zeven Zuid-Afrikanen ontvingen hun Certificate of Professional Competence (verklaring van vakbekwaamheid).

Om daaraan te voldoen moeten accountants die in een ander land zijn opgeleid examens afleggen over Nederlands recht, belastingwetgeving en de gedrags- en beroepsregels voor accountants in Nederland.

Groepsfoto diploma-uitreiking

Op dit moment zijn er naar schatting zo'n achthonderd niet-Nederlandse accountants werkzaam in ons land. Alleen met een Certificate mogen zij de titel RA voeren en hebben zij dezelfde bevoegdheden als een registeraccountant. Dat doen lang niet alle buitenlandse accountants; het is pas de derde keer dat er een dergelijke ceremonie bij de NBA plaatsvindt.

Zuid-Afrika

Er zijn met name veel Zuid-Afrikanen die deze route afleggen. In 2021 zijn met SAICA, de Zuid-Afrikaanse zusterorganisatie van de NBA, afspraken gemaakt om de aanvraagprocedure van Zuid-Afrikaanse CA(SA)'s te vereenvoudigen. Daarvoor bestudeerde de Adviescommissie Verklaring van Vakbekwaamheid (AVV) de opleidingsprogramma's en kwam daarbij tot de conclusie dat sprake is van een gelijkwaardig niveau van vakbekwaamheid van Zuid-Afrikaanse accountants.

Op 8 maart legden deze negen buitenlandse accountants de eed af: Pavel Burkov uit Rusland, Paula Brandão Simões Teixeira Roçadas uit Portugal en Alexander Angelou, Diksha Basant, Gino Fraser, Melanie Kührau, Glen McIntosh, Darryl Murry en Eloise Myburgh uit Zuid-Afrika.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.