Nieuws

Deloitte en SETL werken aan blockchain-betaalpas

Deloitte en het Londense fintech-bedrijf SETL willen in het Verenigd Koninkrijk een betaalpas uitbrengen voor Metro Bank die volledig draait op blockchain-technologie.

Dat meldt persbureau Reuters. Door het gebruik van blockchaintechnologie bij betalingsverkeer worden betalingen voor zowel de consument als de bank vrijwel direct verwerkt, waardoor de transactiekosten lager zijn en de verschillende partijen in 'live-time' kunnen beschikken over hun geld. De ontvangende partij krijgt daardoor direct betalingen binnen, zonder te hoeven wachten op een bank of een andere verwerkende instantie. De dienst moet nog door de Britse toezichthouder worden goedgekeurd, maar als dat slaagt is de dienst begin 2017 operationeel.

De kaart is inmiddels door honderd gebruikers getest en gebruikt een blockchain-systeem van Deloitte dat Smart Identity heet. SETL benadrukt dat het niet om een proof of concept of prototype gaat, het stadium waarin momenteel nog veel blockchain-applicaties zich bevinden. "Dit wordt een omzet-genererende implementatie van de gedistribueerde grootboektechnologie." Het gaat daarbij om echt geld, dus niet om betalingen met een zogenoemde cryptocurrency.

Tot voor kort beweerden analisten dat de schaalbaarheid van blockchain een groot struikelblok vormde bij het gebruik van de technologie in het 'gewone' betalingsverkeer, maar SETL claimt dat het miljarden transacties per dag kan verwerken. SETL zou zelfs tienduizenden verwerkingen per seconde kunnen doen, terwijl de traditionele kaartnetwerken rond de tweeduizend tot drieduizend verwerking per seconde aan kunnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.