Nieuws

Meerdere gemeenten in Groningen kunnen geen accountant vinden

Het lukt enkele gemeenten in Groningen niet om een accountant te vinden.

Dat meldt onder meer RTV Noord. De gemeente Eemsmond is een van die gemeenten. Volgens wethouder Financiën Theo Berends is er "niemand die de klus wil klaren". Als het de gemeente niet lukt om alsnog een accountant te vinden die de jaarrekening goedkeurt, komt Eemsmond onder toezicht te staan van het Rijk.

Berends legt uit dat de problemen zijn ontstaan door het overhevelen van de zorgtaken van het Rijk naar de gemeente. Daardoor is het "te veel werk" geworden. De wethouder heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om hulp gevraagd. "Er zijn zoveel regels gekomen dat accountantskantoren gewoon niet aan de vraag kunnen voldoen. Die regels zijn zo lastig gemaakt door Den Haag, nu moeten ze zelf maar met een oplossing komen", aldus de wethouder.

Uit onderzoek van BMC in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat onder meer de gemeenten Bedum, De Marn en Winsum ook geen accountant kunnen vinden. Gisteren werd bekend dat de helft van de gemeenten geen goedkeuring van de accountant heeft gekregen voor de jaarrekening, grotendeels als gevolg van de decentralisering van het sociaal domein. Volgens Plasterk zal het nog enkele jaren duren voordat zowel gemeenten als zorgaanbieders "hun interne werkprocessen op orde hebben".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.