Nieuws

Ex-belastingadviseur gearresteerd na mishandeling accountant

De Fiod heeft maandag een voormalig Deloitte-belastingadviseur en haar zakenpartner gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De arrestatie, die geschiedde in opdracht van het Functioneel Parket van het OM, is onder meer het gevolg van een aangifte van een 70-jarige registeraccountant, die oplichting vermoedde rond het faillissement van de Achterhoekse Beleggings- en Investeringsmaatschapij (ABM). De accountant werd vorige week zwaar mishandeld in zijn woning door twee onbekenden.

De accountant is bezig om via de rechter 8 ton schade te verhalen die hij verloor als gevolg van het faillissement van ABM. ABM werd door de accountant en een zakenpartner in 2003 opgericht, maar ging failliet toen het investeerde in een overname van een Portugees sportmarketingbedrijf. De investering was onder meer het gevolg van een valse bankgarantie, die een notaris als echt had beoordeeld.

Onder meer naar aanleiding van de aangifte, die de accountant al deed voor de mishandeling, heeft het OM veertien doorzoeking verricht in woningen en bedrijfspanden in Heerenveen, Oranjewoud, Drachten, Onnen, Groningen, Vleuten, Amsterdam, Bussum, De Zilk en Doetinchem. De voormalig belastingadviseur en haar partner zijn momenteel de enige aanhoudingen, maar er zijn verder nog dertien verdachten. Er zou een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro gemoeid zijn met de fraude.

Nader onderzoek van de autoriteiten maakte een geldstroom zichtbaar waarbij vermoedelijk van oplichting afkomstige geldbedragen werden doorgesluisd. Deze geldstroom liep voor een deel via de derdenrekening van een verdachte (voormalig) notaris. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.