Celstraf voor oud-directeur Easy Life om faillissementsfraude
De eerder voor beleggingsfraude veroordeelde oud-directeur van Easy Life moet nu ook de cel in voor faillissementsfraude.
John W. ging in 2008 failliet, nadat aan het licht was gekomen dat hij deelnemers aan zijn beleggingsfonds voor tientallen miljoenen euro's had benadeeld. Desondanks hield hij er na zijn persoonlijke bankroet een luxueus leven op na, door geld verborgen te houden voor de curator. Daarvoor moet hij nu vier jaar de cel in, zo heeft de rechtbank in Den Bosch beslist.
De vijftigjarige W. had het geld dat hij tijdens zijn faillissement verdiende moeten afstaan aan de curator. Maar dat deed hij niet met ruim 1 miljoen euro, die hij tussen 2015 en 2019 had verdiend met onder andere de verhuur van exclusieve auto's en cryptohandel. Ook deed hij drie jaar lang bewust geen aangifte voor de inkomstenbelasting. Het geld dat hij verdiende besteedde W. onder meer aan luxegoederen, zoals dure auto's, horloges en exclusieve reizen.
Meer uren declareren
Daarnaast kocht W. een medewerker van een elektronicabedrijf om. Daardoor kon hij daar personeel detacheren via een onderneming op naam van zijn ex-vriendin. De medewerker zorgde er vervolgens voor dat het personeel meer uren kon declareren dan waren gewerkt. Ook regelde hij dat contracten werden afgesloten met bepaalde leveranciers, die vervolgens een commissie moesten betalen aan W. De ex-vriendin van W. en de omgekochte medewerker krijgen voor hun betrokkenheid een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.
De rechter heeft ook bepaald dat W. vijf jaar lang geen bedrijf mag leiden. Daarnaast moet het vonnis inclusief zijn volledige naam gepubliceerd worden zodra dit onherroepelijk is, omdat "zakenpartners van verdachte voor verdachte moeten worden gewaarschuwd", aldus de rechter.
Easy Life dupeerde jaren geleden in totaal vijfhonderd beleggers die 42 miljoen euro investeerden. W. werd eind 2015 veroordeeld voor verduistering van het geld van de beleggers en deelname aan een criminele organisatie. Daarvoor zat hij al een celstraf van 3,5 jaar uit.
Bron: ANP
Gerelateerd

Ondanks nieuwe wetten nog steeds veel fraude bij faillissementen
Het komt nog steeds vaak voor dat ondernemers of bestuurders fraude plegen als hun bedrijf failliet gaat, melden de onderzoeksbureaus WODC en Regioplan. Naar schatting...

OM eist celstraffen tegen twee broers wegens faillissementsfraude en witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank van Amsterdam celstraffen geëist tegen twee broers, wegens faillissementsfraude en witwassen.

OM start strafzaak vanwege massale fraude met 'plof-bv's'
Het OM is maandag een strafzaak begonnen tegen een groep mannen die door middel van zogenoemde 'turboliquidaties' illegaal miljoenen euro's zouden hebben opgestreken.

Internationale actie in onderzoek naar belastingfraude en faillissementsfraude in de bouw
Bij een internationaal gecoördineerde actie heeft de FIOD afgelopen dinsdag een directeur van een uitzendorganisatie in de bouwbranche aangehouden die zich vermoedelijk...

Fraude-instituut werkt aan standaard goed onderzoek
Het Institute for Financial Crime (IFFC) werkt aan een standaard voor goed forensisch accountantsonderzoek. De Kamer Forensische Accountants hoopt na de zomer met...