Nieuws

'Miljoenenfraude bij autobedrijf Pon'

Personeel van autohandelaar en -importeur Pon heeft jarenlang buiten de boeken om machineonderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar doorverkocht.

Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend door Pon, dat komt althans naar voren uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door het Financieele Dagblad online is gezet. De betrokkene beweert dat alle leidinggevenden op de hoogte waren, waaronder de directeuren en "een financiële directeur". Het werd volgens hem "creatief boekhouden" genoemd.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Pon was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Pon, dat ook importeur van Volkswagens is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich fêteren door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.