Nieuws

Britse accountant door stropers doodgeschoten

Een 37-jarige Britse ICAEW-accountant, die als helikopterpiloot werkte in Afrika, is neergeschoten terwijl hij achter stropers aanzat.

Dat blijkt uit berichtgeving van Economia en The Guardian. De 37-jarige Roger Gower werd afgelopen vrijdag neergeschoten in het Maswa Game Reserve toen hij met zijn helikopter vlakbij een door de stropers gedode olifant vloog. De stropers zijn nog op de vlucht, maar drie mensen die hen zouden hebben geholpen met vluchten zijn gearresteerd.

Voordat Gower overleed lukte het hem nog zijn passagier, die hielp met het opsporen van stropers, uit de helikopter te laten springen door de helikopter bij een boom in de buurt te brengen. Kort nadat hij zijn passagier in veiligheid had gebracht crashte hij.

Gower werkte sinds 2003 onder meer voor het Friedkin Conservation Fund (FCF) om stropers in de regio op te sporen. Daarnaast vloog hij toeristen die op safari waren heen en weer in de natuurgebieden in Kenia. Volgens zijn broer, Max, was Gower zich bewust van de risico's die hij liep bij het opsporen van stropers, omdat het er hard aan toegaat in de ivoorhandel.

In de afgelopen vijf jaar hebben stropers alleen al in Tanzania meer dan 85.000 olifanten afgeschoten, 60 procent van de populatie. Max Gower heeft een crowdfundingactie opgezet om ter nagedachtenis van zijn broer geld in te zamelen voor het bestrijden van stropers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.