Nieuws

Renteswap vraagt surplus aan financieel inzicht

Het bedrijf Eurobox Self Storage Finance liet zich in 2008 ompraten om een renteswap af te nemen van de ABN Amro. De ondernemer noch de controller overzagen de gevolgen. Acht jaar later wel, met dank aan financieel experts. De bank moet voor miljoenen compenseren.

"Vanaf het begin hebben we een verkeerd advies gekregen van de bank”, vertelt Tom van Dam, oprichter van Eurobox Self Storage Finance. Dit bedrijf won begin februari de rechtszaak tegen ABN Amro over de renteswap, een product dat bescherming biedt tegen renteschommelingen.

"De betaalde rente, advocaatkosten, advieskosten en de wettelijke rente die we vanaf 2008 hebben betaald dienen allemaal door ABN Amro terugbetaald te worden”, zegt Van Dam. “De schade loopt in de miljoenen euro's."

De rechter oordeelde dat de bank een niet passend product had geadviseerd en verkocht aan Eurobox Selfstorage Finance. In het vonnis staat dat Eurobox helemaal geen bescherming tegen renteschommelingen nodig had. Het door de bank geadviseerde swap product is onvoldoende afgestemd op de wensen van het bedrijf en derhalve niet een passend product."Nooit hebben wij er iets aan gehad, want wij kregen helemaal geen financiering", vervolgt Van Dam. "Wel moesten wij ieder kwartaal meer dan 55.000 euro betalen voor deze renteswap. Terwijl we er niet eens om hadden gevraagd. De bank benaderde ons hier zelf mee.

Al vanaf het begin voelde dit verkeerd. Er was ons toegezegd dat we de hiermee onze financiële positie konden versterken, maar we maakten alleen maar meer kosten. We kregen gewoon een worst voorgehouden. Als we de renteswap zouden aanschaffen, konden we die onder andere gebruiken voor financiering van de bouw van nieuwe vestigingen."

Rentederivaten zijn een heet hangijzer voor banken geworden, sinds de AFM eind vorig jaar bepaalde dat banken de herbeoordeling van rentederivaten die aan ondernemers zijn verkocht, over moeten doen. Half november haalde de rechter al een streep door een renteswap van ABN Amro.

De hoogte van de exacte schadevergoeding voor Eurobox Storage Finance moet nog worden vastgesteld door de rechtbank. Voor het proces riep Van Dam de hulp in van ICC, een bureau dat is gespecialiseerd in financieringsvraagstukken, risicomanagement en renteswaps.

Met een externe accountant heeft Eurobox nooit overlegd. Het bedrijf werkte met een interne controller. "Dit product is voor ons allemaal te ingewikkeld gebleken. We hadden er gewoon geen verstand van en handelden in goed vertrouwen. We hebben nog geprobeerd om te schikken met de bank, maar die wilde niet meewerken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.