Nieuws

Vestia neemt de tijd om accountants aan te pakken

De uitspraken gisteren van het CBb gaat Vestia gebruiken in haar claims tegen KPMG en Deloitte. Vestia wil zoveel mogelijk partijen aansprakelijk stellen die naar de mening van de woningcorporatie verantwoordelijk zijn voor het derivatenechec.

“Nee, de accountants waren niet de degenen die de derivaten aan Vestia hebben verkocht”, zo reageert Ronald Florisson, woordvoerder van Vestia. “Evenmin hebben zij steekpenningen ontvangen. Waar het Vestia om gaat is dat zoveel mogelijk partijen aansprakelijk worden gesteld die verantwoordelijk zijn voor de schade die is ontstaan door de derivaten. Het laatste woord over de accountants is daarom nog niet gezegd, laat dat duidelijk zijn.”

Florisson reageert op de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het CBb heeft de berisping van de Accountantskamer voor de voormalig KPMG-accountant bevestigd en de accountant van Deloitte alsnog een waarschuwing opgelegd.

In een schriftelijke reactie suggeerert Vestia dat de uitspraken verdere aanleiding geven voor het financieel aansprakelijk stellen van deze accountants. “Wij zijn tevreden. Niet alleen omdat deze uitspraken onze opvatting over de verantwoordelijkheid van de accountants bevestigt, maar ook omdat deze uitspraken  goede aanknopingspunten bieden om KPMG en Deloitte aansprakelijk te houden voor de door Vestia geleden schade.”

Wat de praktische gevolgen zijn van de uitspraak van het CBb wil Florisson nog niet zeggen. “Eerst moeten de advocaten naar de uitspraak kijken, daarna is het aan Vestia om haar positie te bepalen. Pas daarna kan ik er weer iets over zeggen.”

Vestia is al een tijdje bezig om de geleden schade van derivatentransacties te verhalen op externe dienstverleners. Afgelopen najaar schikte ABN Amro voor 55 miljoen met de woningcorporatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.