Nieuws

KCR: 'Herstelkader derivaten goede start, maar te traag en onduidelijk'

Het Kenniscentrum Rentederivaten (KCR) steunt de oplossingsrichting van de AFM, maar vindt het geen goede zaak dat de banken zelf een rol spelen in de totstandkoming van het uiteindelijke herstelkader.

Vandaag meldde de AFM dat er een uniform herstelkader komt dat banken gedetailleerd zal voorschrijven hoe zijn klanten moeten compenseren in specifieke situatie. Belangrijkste kritiek is dat de banken met de door het ministerie van Financiën aangestelde onafhankelijke experts mogen meedenken over het uiteindelijke herstelkader. "Dit terwijl geconstateerd is dat banken herhaaldelijk de herbeoordelingen ‘onvolledig en onjuist’ hebben uitgevoerd. Daarmee neigt het proces nog te veel naar ‘bankbelang centraal’ in plaats van ‘klantbelang centraal’", aldus het KCR.

Bovendien vindt het KCR dat de AFM nog niet duidelijk genoeg is. "Er had van de AFM, drie maanden nadat zij hard heeft ingegrepen op het herbeoordelingsproces van de banken, verwacht mogen worden dat zijzelf op een aantal zeer urgente punten concrete duidelijkheid zou geven." Zo wil het KCR meer duidelijkheid over de reikwijdte van de herstelactie en over of de verjaringstermijn blijft gelden nu het proces weer langer gaat duren.

Ook roept het KCR op tot meer duidelijkheid over wat de AFM kenmerkt als schade en hoe gevolgschade wordt behandeld, hoe complexe samengestelde derivatenconstructies worden behandeld en hoe er om wordt gegaan met de klanten van de Deutsche Bank (die vooralsnog niet hebben gezegd mee te werken).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.