Nieuws

VWS sust heroïnerel Slotervaart Ziekenhuis

Heroïnehandel van het Slotervaartziekenhuis, verwarrende antwoorden van de minister, een geheim jaarverslag. Het ministerie van VWS hoopt met een brief aan de Tweede Kamer de heroïnerel rond het Slotervaart Ziekenhuis te bezweren.

Woensdag stuurde het ministerie van VWS namens minister Schippers en staatssecretaris van Rijn een brief aan de Tweede Kamer. Hierin proberen de bewindslieden misverstanden weg te nemen over de uitkering van winst die het Slotervaart Ziekenhuis heeft gemaakt op legale handel en productie van heroïne.

Dat hadden ze ook al eens geprobeerd op 8 maart 2016. Toen beantwoordden ze ruim zeventig vragen die de Tweede Kamer had gesteld over miljoenen die het ziekenhuis zou hebben verdiend aan de heroïnehandel. De winstuitkering van deze verdiensten zou in de jaarverslagen 2008 en 2010 van het ziekenhuis staan, aldus het ministerie.

Speurende Kamerleden konden daar echter niets vinden. Dinsdag meldde NRC Handelsblad dat informatie over de uitgekeerde heroïnewinsten in een geheime versie van het jaarverslag staat, die alleen bekend is bij het ministerie.

Gisterochtend probeerden de bewindslieden in een aanvullende brief uit te leggen hoe de vork in de steel zit over de uitgekeerde heroïnewinsten van het ziekenhuis.

"Nadat hier door de media vragen over zijn gesteld, is ons gebleken dat het document waar wij in deze vraag naar verwijzen en waar over VWS beschikt, een uitgebreider document is dan de Jaarrekening die is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (KvK)", aldus de jongste uitleg door de bewindslieden. "Dit is te verklaren door het feit dat er voor kleinere ondernemingen, zoals Di-AcetylM BV, beperktere publicatie eisen zijn dan voor grotere ondernemingen."

De brief benadrukt dat de bewuste informatie niet geheim is en inmiddels is gepubliceerd op de website van het Slotervaart Ziekenhuis.

"Wij zijn bij het beantwoorden van deze vragen niet nagegaan of de Jaarrekening 2008 die bij de Kamer van Koophandel was gedeponeerd, identiek was. Wij beschikken immers zelf over de verantwoording van het bedrijf. Overigens bevat dat uitgebreide document geen informatie die niet in de openbaarheid zou mogen komen. Het bedrijf geeft aan dat desgevraagd het verslag aan de NRC ter beschikking is gesteld. Deze passieve openbaarheid is actief geworden. Het is te vinden op de internetsite van het Slotervaart ziekenhuis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.