Nieuws

AFM: Aantal niet-oob-kantoren gedaald van 403 naar 347

Het aantal niet-oob-accountantsorganisaties in het AFM-register is in 2015 afgenomen van 403 op 1 januari 2015 tot 347 op 31 december 2015.

Dat meldt de toezichthouder in zijn jaarverslag 2015, dat vandaag werd gepresenteerd.

De AFM kan sinds 1 januari 2014 Wta-vergunningen intrekken wanneer de vergunninghouder er 36 maanden geen gebruik van heeft gemaakt. De AFM heeft hierover in maart 2015 42 accountantsorganisaties geïnformeerd. Negentien organisaties hebben hierop hun vergunning vrijwillig laten intrekken.

Daarnaast heeft de AFM nog veertig andere verzoeken tot intrekking van de vergunning ontvangen, waaronder van kantoren die onvoldoende scoren in de kwaliteitstoetsingen van de NBA en SRA.

Verder benadrukt de toezichthouder dat accountantsorganisaties in 2015 stappen gezet naar structurele verbetering van de kwaliteit, maar dat “van cruciaal belang” is dat zij in 2016 onverminderde blijven werken aan duurzame cultuurverandering en “hoognodige versterking van de eigen besturing en kwaliteitsbewaking”.

De AFM zegt met haar toezicht niet alleen in te zullen spelen op problemen van de financiële sector uit het verleden maar ook op ontwikkelingen en risico’s in de toekomst. “Er is sprake van een versnelling van technologische ontwikkelingen, aanhoudend lage rente, toenemende kapitaalmarktfinanciering en een verschuiving van de risico’s van het collectief naar het individu. Daarom versterkt en vernieuwt de AFM haar toezicht. Dat uit zich extern in onze toezichtaanpak voor crowdfunding en aandacht voor innovatie en fintech.”

» Download het AFM-jaarverslag 2015

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.