Nieuws

Deloitte en Morgan Stanley: 'Blockchain-opmars vanaf 2020'

De opmars van blockchain in de financiële industrie kan vanaf 2020 merkbaar worden.

Dat schrijven Deloitte en Morgan Stanley afzonderlijk in twee rapporten. Volgens Deloitte zullen betaalsystemen op basis van blockchaintechnologie rond 2020 een significant volume aan transacties behandelen en in 2025 zou het gebruik van blockchain-tech wijdverbreid kunnen zijn. Morgan Stanley concludeert afzonderlijk van Deloitte hetzelfde, maar beide rapporten zien nog wel een aantal obstakels.

Zo zegt Morgan Stanley dat geen enkele beleidsmaker die zij spraken tijdens het opstellen van het rapport zei blockchain-technologie toe te staan binnen het bankwezen zonder dat daar regels en vergunningen voor zijn. Ook het uitkristalliseren van de juiste standaard kan nog problemen opleveren. Morgan Stanley noemt tien belangrijke struikelblokken:

  • Is het kosten/baten-plaatje aantrekkelijk genoeg?
  • Wat kost het om de oude systemen te vervangen en wie gaat dat betalen?
  • Verkeerd afgestemde incentives
  • Het vaststellen van de optimale standaard
  • Schaalbaarheid/prestaties
  • Governance
  • Regelgeving
  • Juridische risico's
  • Encryptie/cybersecurity
  • Toegangelijkheid

Deloitte voorspelt dat machines uiteindelijk bijna alle aspecten van de handel in aandelen en valuta zullen afhandelen, waarbij blockchaintechnologie een prominente rol zal spelen. Voordat het echt allemaal is geautomatiseerd zijn we volgens het rapport echter minstens tien jaar verder.

Deloitte wijst er ook op dat het betalingsverkeer in de VS nog ver achterloopt, en dat acceptatie van blockchaintechnologie in het betalingsverkeer daardoor wellicht nog lang kan duren, mede omdat de VS een van de grootste markten is en de plek waar veel bedrijven zijn gevestigd die belangrijk zijn in de opmars van de technologie.


 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.