Nieuws

Stichting Accountantsbelang gaat zich opheffen

De Stichting Accountantsbelang gaat zichzelf dit jaar opheffen. De organisatie heeft ongeveer drie jaar bestaan. De belangenbehartiging die de stichting aanbood aan mkb-accountants sloeg niet aan.

Dat zegt Marius Kikkert, bestuursvoorzitter van de Stichting Accountantsbelang. "De stichting bestaat nog wel, maar is niet meer praktiserend. Dit jaar zal zij worden opgeheven. Destijds was belangenbehartiging voor mkb-accountants hot, maar het onderwerp leeft niet meer."

De Stichting Accountantsbelang werd in oktober 2013 opgericht. Het initiatief kwam vanuit Extendum, een brancheorganisatie voor de accountancy. Het doel was om de visie en de belangen van mkb-accountants door te laten werken in onder meer wet- en regelgeving en opleidingscurricula. Voor het behalen van deze doelstelling moest het mkb-accountantskantoor prominenter worden  geprofileerd.

Onrust

"We kwamen tot de oprichting omdat er veel onrust was onder accountants over nieuwe wetgeving over accountants, de Wet op het accountantsberoep", zegt Kikkert, die verbonden was aan NBC Eelman & Partners. "Net als veel accountants maakte ik mij daar zorgen over.

Vanuit die betrokkenheid heb ik mijn schouders gezet onder de oprichting van de Stichting Accountantsbelang. We dachten dat we de mkb-accountants moesten mobiliseren om ons geluid te laten horen. Ook om tegenwicht te kunnen bieden aan de stem van de grote kantoren."

Zeer positief

In het eerste half jaar lanceerde de stichting ideeën, opinies en initiatieven. Zo lanceerde zij een checklist met 101 vragen voor startende accountantsondernemers en nam zij zitting in de sectorraad financieel-economische beroepen van kenniscentrum Ecabo. Er kwamen reacties op de verplichte PE-onderwerpen 2014, de 'Contourennota over een marktgericht  opleidingsmodel' en de ViO (Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten).

Anderhalve maand na de oprichting meldde directeur Ron Weijmans dat de Stichting Accountantsbelang in gesprek was met diverse adviesorganisaties voor accountantskantoren. "Alle partijen reageerden zeer positief op de vraag of zij met ons wilden samenwerken om ook specifiek de beginnend ondernemer te ondersteunen." Welke partijen dat waren, werd echter nooit helder.

Andere initiatieven

Het initiatief voor de oprichting van de stichting was bepaald niet het enige initiatief voor belangenbehartiging van de mkb-accountant. Novak, een serviceorganisatie voor mkb-accountantskantoren, richtte een vereniging op voor belangenbehartiging die ook nu nog actief is. Op de Accountantsdag 2014 was er een deelsessie over het onderwerp waaraan de Stichting Accountantsbelang, Novak, SRA en NBA aan deelnamen.

"Destijds gingen veel organisaties zich bezighouden met belangenbehartiging van de mkb-accountant", vertelt directeur Guus Ham van Novak. "Behalve SRA en NBA pakten ook brancheorganisaties als Fiscount, Auxilium, Fullfinance en Extendum dit onderwerp op."

Vraag gedoofd

Volgens bestuursvoorzitter Kikkert van de Stichting Accountantsbelang is de vraag naar belangenbehartiging daarna gedoofd bij mkb-accountants. "Wat je zag was dat de mkb-kantoren de nieuwe wetgeving een plek konden geven. Alles kwam op zijn plaats en de behoefte aan speciale belangenbehartiging leefde niet meer zo sterk bij mkb-accountants."

Ham denkt echter dat de vraag naar belangenbehartiging nog onverkort groot is bij mkb-accountants. Maar het inspelen hierop is complex. "Veel belangenbehartigers leggen zich daarom toe op thema's, zoals toetsing. Wil je over de volle breedte aan belangenbehartiging doen voor mkb-accountants, dan vraagt dit veel kennis, organisatietalent, inzet en voeling met de markt."

Na de zomer van 2014 werd het stil bij de Stichting Accountantsbelang. De organisatie staat nog altijd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar de website is offline. Directeur Weijmans is vertrokken en initiatiefnemer Extendum reageert niet op vragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.