Nieuws

CEA handhaaft urennorm praktijkopleiding Assurance

De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) handhaaft de nieuwe urennorm voor assurancewerkzaamheden in de praktijkopleiding Assurance. Dat heeft de CEA geantwoord op een verzoek van de SRA om de urennorm te heroverwegen.

Met de implementatie van de nieuwe eindtermen in 2016 is bepaald dat een trainee in de driejarige praktijkopleiding Assurance minimaal 1.500 uren moet besteden aan assurancewerkzamheden. Ook voor de andere opleidingsoriëntaties (Accountancy-MKB en Accountancy-Finance) zijn normen voor assurancewerkzaamheden bepaald.

In februari uitte accountantskantorenkoepel SRA zijn zorgen over de nieuwe, hogere urennorm voor assurancewerkzaamheden in een brief aan de CEA. De SRA is van mening dat de huidige norm van 1.000 uur toereikend is voor accountants die werkzaam zijn in de assurancepraktijk. Daarnaast stelt de SRA dat door verhoging van de urennorm mkb-kantoren niet meer in staat zijn om accountants voor de oriëntatie Assurance op te leiden, waardoor deze kantoren in de toekomst ook geen jaarrekeningcontroles meer kunnen uitvoeren.

De CEA heeft nu besloten om de urennorm te handhaven op 1.500 uren. "Daartoe heeft zij nogmaals kritisch gekeken naar de uitkomsten van het proces van herziening van de eindtermen, aanvullend literatuuronderzoek verricht en een zienswijze gevraagd van de Raad voor de Praktijkopleidingen. De nieuwe eindtermen zijn het resultaat van een fundamentele herziening van het opleidingsmodel voor accountants en dragen bij aan versterking van de vakbekwaamheid van toekomstige accountants. Daarbij is een stevige basis aan werkervaring, zo blijkt ook uit onderzoek, noodzakelijk", aldus de CEA.

"CEA realiseert zich dat in het nieuwe opleidingsmodel trainees en accountantskantoren keuzes moeten maken en dat de nieuwe urennorm voor de praktijkopleiding Assurance om aanpassingen vraagt bij trainees en accountantskantoren. Voor bestaande trainees is reeds een ruimhartige overgangsregeling overeengekomen. CEA wil met de Raad voor de Praktijkopleidingen bespreken welke mogelijkheden er zijn om de implementatie van de vastgestelde urennorm voor nieuwe trainees te faciliteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.