Nieuws

Dijsselbloem ontraadt amendement VVD over rechtsbescherming

Minister Dijsselbloem (Financiën) ontraadt een amendement van Aukje de Vries (VVD) waarin zij voorstelt dat de AFM niet langer zelf kan besluiten om een accountantsorganisatie een controleopdracht te laten neerleggen op basis van een ernstige overtreding.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van de minister. De Vries diende het amendement in naar aanleiding van het wetgevingsoverleg over de implementatiewet wettelijke controles jaarrekeningen.

In artikel 58 van de Wta is geregeld dat de AFM de bevoegdheid krijgt om te bepalen dat een accountantsorganisatie die wettelijke controles verricht bij een organisatie van openbaar belang deze wettelijke controleopdracht neer moet leggen bij ernstige overtredingen, te weten een overtreding van hetgeen bij of krachtens de Wta of de EU-verordening is bepaald die op grond van artikel 55 beboetbaar is met een boete van de derde categorie.

Volgens De Vries is er momenteel onvoldoende rechtsbescherming tegen besluiten van de AFM. Het amendement van De Vries past dit artikel zo aan dat de AFM niet zelf kan besluiten dat een accountantsorganisatie de wettelijke controleopdracht neer moet leggen, maar hiertoe een verzoek kan indienen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, die op dat verzoek zal beslissen.

Dijsselbloem is het niet met De Vries eens. "Naar aanleiding van het advies van de afdeling Advisering van de Raad van State zijn extra waarborgen toegevoegd in artikel 58 die de rechtsbescherming verbeteren. Geregeld is dat de gevolgen van het besluit niet eerder in werking treden dan na afronding van de bezwaartermijn en/of op het verzoek door een rechter in een voorlopige voorzieningenprocedure is beslist. Het is dus altijd mogelijk een beslissing van de rechter te krijgen, voordat de gevolgen intreden."

Verder legt Dijsselbloem uit dat accountantsorganisaties bezwaar kunnen maken en dat dat dan tot een volledige heroverweging leidt door medewerkers van de AFM die niet bij het voorliggende besluit betrokken waren. Ook kan de accountantsorganisatie tijdens de bezwaarprocedure de bestuursrechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen, zoals het besluit schorsen tot aan de bodemuitspraak. Verder wijst Dijsselbloem ook op de mogelijkheid voor beroep via de bestuursrechter, en bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.