Nieuws

Hoogervorst: uitgebreide controleverklaring grote stap vooruit

De uitgebreide controleverklaring zoals die in Nederland is ingevoerd is een grote stap vooruit. Dat zegt IASB-voorzitter Hans Hoogervorst in een interview in De Telegraaf vandaag.

Het publiek is nog steeds verrast als een bedrijf failliet terwijl de accountant de cijfers vlak daarvoor nog heeft goedgekeurd. Op de vraag hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen zegt Hoogervorst dat hoewel er nog steeds ongelukken gebeuren er ook veel goed gaat. “Er zijn in Nederland recent ook goede stappen vooruit gezet. De accountant geeft nu publiekelijk aan wat zijn specifieke aandacht heeft gehad bij de controle en waar de grootste risico's liggen. Dat is al een grote stap vooruit.”

Is het een systeemfout dat de accountant wordt betaalt door het bedrijf dat hij controleert? “Soms is er sprake van een belangenconflict. Accountants vereenzelvigen zich soms met te veel met de bedrijven die ze moeten controleren”, aldus Hoogervorst. Hier ligt volgens de IASB-voorman ook een taak voor auditcommissies en raden van commissarissen. “Zij moeten zich kritisch opstellen ten opzichte van de bedrijfsleiding.”

Hoogervorst, die onlangs werd benoemd voor een nieuwe termijn als voorzitter van de IASB, ziet het als zijn grote doel om “van de onderdelen van de winst-en verliesrekening meer hapklare brokken maken, zodat er minder speelruimte voor alternatieve winstbegrippen ontstaat.”

“Bedrijven hebben er een handje van om bijvoorbeeld zaken als reorganisatiekosten en afboekingen uit het operationele resultaat te halen en noemen dat dan 'onderliggend resultaat'. In 80 procent van de gevallen zijn die een stuk beter dan de IFRS-cijfers.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.