Nieuws

VEB wil openheid Value8

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat Value8 snel meer openheid moet geven aan aandeelhouders en andere beleggers over de rekenmethodes die het gebruikt bij het bepalen van de waarde van bedrijven.

Value8 is het investeringsvehikel van voormalig VEB-voorzitter Peter Paul de Vries. Value8 ligt onder vuur sinds analist Roel Gooskens op de website Follow the Money een reeks artikelen publiceerde waarin hij vraagtekens plaatst bij de boekhouding van Value8.

Value8 belegt in ruim twintig mkb-bedrijven. Op papier hebben die bedrijven een bepaalde waarde en op basis daarvan wordt dividend uitgekeerd. De waarde van die bedrijven wordt bepaald op basis van schattingen van toekomstige rendementen, volgens Value8 geheel volgens de IFRS-regels.

Echter, volgens Gooskens wordt dat principe veel te ruim toegepast door Value8 en worden zelfs bedrijven die momenteel verlies draaien als toekomstig winstgevend aangemerkt, waardoor hun waarde op papier veel groter is dan in de realiteit.

De VEB roept Value8 nu op haar aandeelhouders en andere beleggers voor de aandeelhoudersvergadering van 15 juni 2016 adequaat te informeren "zodat daar een inhoudelijk debat kan worden gevoerd over de huidige operationele en financiële situatie en de toekomst van Value8".

"Na weken van commotie rond Value 8 blijft een concreet en verhelderend antwoord op de kritische artikelen in de media met daarin terechte vragen uit. VEB betreurt dat aandeelhouders van Value8 passende antwoorden nog steeds moeten ontberen", aldus de VEB.

De VEB wil dat Value8 transparanter is over de gehanteerde rekenmethodes. "Transparantie daarover is een plicht waar geen enkele beursgenoteerde onderneming onderuit komt. Kortom: het mag verwacht worden van Value8 dat zij, om onzekerheid over de waarderingen en cash-flow bij aandeelhouders weg te nemen, met een goed onderbouwde analyse komt van haar waarderingstechniek onder IFRS. Enkel dan kunnen aandeelhouders zelf oordelen over de gevolgde methodiek. Deze analyse moet beschikbaar zijn voor de aandeelhoudersvergadering op 15 juni 2016."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.