Nieuws

Oud-bestuurder BDO vervolgd voor witwassen en belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een oud-BDO-bestuurder voor belastingfraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van ruim elf miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het strafonderzoek tegen de fiscalist en zijn medeverdachten loopt al ruim vijf jaar, aldus het FD. Recent heeft het OM beslag gelegd op huizen van de fiscalist in Breda en Amsterdam. Hij wordt vervolgd wegens het opzetten van illegale belastingconstructies, bedoeld om zijn schoonvader te helpen de opbrengst van de verkoop van diens bedrijf buiten bereik van de fiscus te houden.

De opbrengst zou op advies van de fiscalist van Nederland naar België zijn overgeheveld en daarna naar drie stichtingen op de Antillen zijn doorgesluisd. Om het miljoenenvermogen buiten beeld te houden werden volgens het OM notulen, documenten en huishoudelijke reglementen van de stichtingen ‘vervalst en geantedateerd’.

Bestuurder en docent

De ‘topfiscalist’ was van 1998 tot 2009 lid van de raad van bestuur van BDO CampsObers, waar hij de afdeling international tax services opzette. Ook was hij medio jaren negentig bestuurslid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Sinds 2009 heeft hij een eigen belastingadviespraktijk. Ook doceert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Volgens de kinderen van de schoonvader zouden alle problemen veroorzaakt zijn door de fiscalist, die ‘blindelings’ werd vertrouwd. Hij werd als ’de Messias van de familie’ gezien. De familieleden, die zelf verdachten zijn, hebben daarom aangifte gedaan tegen de fiscalist. De advocaat van de fiscalist stelt dat de belastingconstructies legaal zijn. De FIOD zou een ‘misleidend’ strafdossier hebben opgesteld, op basis van achterhaalde jurisprudentie.

Update: OM eist dertig maanden cel

Het OM eist vandaag dertig maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de betrokken fiscalist. Tegen de kinderen van de schoonvader eist het OM respectievelijk twintig en vijftien maanden onvoorwaardelijke celstraf. De ondernemende schoonvader hoorde een half jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Ook eist het OM tegen de familie een ontneming van in totaal € 9,5 miljoen.

"Volgens het OM hadden de verdachten bij hun belastingaangiften moeten opgeven dat zij betrokken waren bij een buitenlandse trust", bericht het FD. Ook Berk Accountants waarschuwde de familie dat zij hun buitenlandse miljoenen moesten opgeven aan de fiscus.

Donderdag is het woord aan de verdediging. “Duidelijk is dat alle advocaten zullen bepleiten dat hun cliënten onschuldig zijn”, aldus het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.