Nieuws

SNS-accountant krijgt taakstraf van 160 uur

De Rechtbank Midden-Nederland heeft een registeraccountant die zich liet inhuren door SNS Property Finance strafrechtelijk veroordeeld. De accountant heeft zich laten omkopen, bediende zich van valse facturen en waste de steekpenningen wit.

Vorig jaar berispte de Accountantskamer de accountant al vanwege het werken met “multi-interpretabele” facturen, waarmee hij bijverdiensten verdoezelde. In 2014 bekrachtigde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de plaatsing van de accountant op de zwarte lijst van het bankwezen. Wel bracht het hof de duur van dit feitelijke beroepsverbod terug tot drie jaar.

Op 14 juli jongstleden werd het strafvonnis tegen de accountant gepubliceerd. Het Openbaar Ministerie eiste één jaar cel. De rechtbank spreekt de accountant echter vrij van verduistering en oplichting.  De accountant wordt wel veroordeeld voor passieve omkoping, het opmaken en voorhanden hebben van valse facturen en het witwassen van 798,75 euro.

De accountant liet zich door SNS PF inhuren voor 225 euro per uur. Daarvan betaalde hij SNS-interim-manager Buck G. een provisie van 75 euro. Die 75 euro werd weer verrekend met de tweemaal 7,50 euro die de accountant in zijn zak mocht steken als provisie voor het aanbrengen van twee medewerkers bij SNS PF.

De provisie die de accountant betaalde heeft hij niet witgewassen, omdat het bedrag namelijk een legale herkomst heeft. De in totaal 45.900,16 euro die de accountant aan provisie ontving, heeft hij wel witgewassen. Omdat het OM alleen het witwassen van 798,75 euro ten laste had gelegd, kon de rechtbank de accountant alleen voor dat bedrag veroordelen. In een rechtsstaat kun je immers niet worden veroordeeld voor iets waarvan je niet wordt beschuldigd.

Criminele organisatie

Omdat hij marktconforme uurtarieven declareerde, heeft de accountant de bank niet benadeeld en niet opgelicht. Door echter te zwijgen over de afspraken hield hij wel mede de criminele organisatie van de hoofdverdachte in stand. Bovendien heeft de accountant de integriteit van de bank ernstig geschaad.

De rechtbank rekent hem de valsheid in geschrift en het witwassen ook zwaar aan vanwege "zijn professie als registeraccountant". Bovendien heeft de accountant "een substantiële rol gespeeld in de criminele organisatie die zich bezig hield met de omkoping, valsheid in geschrift en (gewoonte)witwassen".

Vanwege het beroepsverbod en de negatieve publiciteit vindt de rechtbank een taakstraf van 160 uur echter zwaar genoeg.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.