Nieuws

Vestia onderneemt stappen tegen KPMG en Deloitte

Woningcorporatie Vestia is bezig met civiele procedures tegen accountants van Deloitte en KPMG. Dat zegt Vestia-topman Arjan Schakenbos in een interview op BNR Nieuwsradio.

Deloitte en KPMG controleerden in de periode 2001 tot en met 2010 de jaarrekeningen van de Rotterdamse woningcorporatie. Eerder werden de betrokken accountants tuchtrechtelijk veroordeeld voor steken die ze bij die controles hebben laten vallen. Door Vestia worden ze daarom nu ook civielrechtelijk vervolgd, aldus Schakenbos in het radio-interview. "Voor KPMG is inmiddels een dagvaarding de deur uit en we zijn druk bezig met de voorbereiding richting Deloitte", zegt Schakenbos. Hij doet geen mededelingen over de hoogte van de claim.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) legde begin 2016 een voormalig Deloitte-accountant in hoger beroep een waarschuwing op, wegens het "schenden van het fundamenteel beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid" bij de controle van Vestia over 2009. De Accountantskamer had hem eerder niet schuldig bevonden.

De betrokken KPMG-accountant, die de controle van Vestia in 2010 van Deloitte overnam, werd in 2013 door de tuchtrechter schuldig bevonden. Het CBb nam zijn berisping in hoger beroep over. Vestia kondigde kort daarna aan de uitspraken van de tuchtrechter te gebruiken voor een civiele procedure.

Woningcorporatie Vestia viel enkele jaren geleden bijna om, na onverantwoorde speculaties met rentederivaten. De woningcorporatie verloor bijna drie miljard euro, waarvoor de hele corporatiesector moest opdraaien. Vestia tracht sindsdien de geleden schade van de derivatentransacties zo veel mogelijk te verhalen op externe dienstverleners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.