Nieuws

Hoge winsten en ontbrekende jaarrekeningen bij zorginstellingen

Over 2014 hebben maar liefst 57 zorginstellingen hun jaarrekening nog niet ingediend. Verder blijken sommige zorginstellingen zeer hoge winsten te boeken.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) op Kamervragen van Renske Leijten. Leijten stelde de Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving in De Gelderlander, waarin staat dat sommige zorginstellingen winstpercentages hebben tot wel vijftig procent, winst die vaak gemaakt wordt op beschermd wonen en dagbesteding.

Omdat Leijten het onwenselijk vindt dat er wellicht grote hoeveelheden publiek geld vervolgens worden uitgekeerd aan de bestuurders van de instellingen, wil zij een beter overzicht van waar het geld precies vandaan komt en naartoe gaat. Zij vraagt daarom of Van Rijn kan "reageren op de uitspraken van professor Verbon in De Gelderlander dat de onderzochte bedrijven "of heel efficiënt werken, of meer opstrijken door meer zorg te declareren dan ze leveren", en dat de onderzoekers zich zorgen maken over de winsten, vooral doordat de controle ontbreekt en dat een derde van soortgelijke bedrijven helemaal geen jaarrekening indient?"

Geen eenduidige verklaring

Van Rijn antwoordt daarop dat er "er geen eenduidige verklaring te geven is voor de door de onderzoekers geconstateerde cijfers. Indien het maken van winst een gevolg zou zijn van fraude, dan is dat onacceptabel." Hij zegt dat de controle echter niet ontbreekt, en wijst op de raad van toezicht of raad van commissarissen die toezicht moeten houden op het bestuur en de interne bedrijfsvoering. 

Ook zorgverzekeraars en zorgkantoren controleren volgens hem de declaraties, maar er is volgens hem "voor deze partijen een belangrijke rol weggelegd om kritisch te kijken naar hun inkoopafspraken. Indien er sprake is van een hoge winst kan dit een reden zijn het gesprek aan te gaan."

WTZi

Van Rijn wijst er vervolgens op dat alle instellingen die onder de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) vallen "gehouden zijn een Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording, inclusief jaarrekening, te deponeren bij het CIBG. De accountant gaat bij het opstellen van de jaarrekening na of wet- en regelgeving is nageleefd, ook voor wat betreft het maken van winst. Zorgaanbieders moeten tegelijk met de jaarrekening ook de controle, samenstelling- of beoordelingsverklaring van deze accountant deponeren."

894 beperkte en 57 ontbrekende verantwoordingen

Een derde van de 3.253 zorgorganisaties die onder de WTZi vallen, 894 stuks, hoeven maar een "beperkte verantwoording" af te leggen. Het gaat om "instellingen die in een verslagjaar geen zorg hebben geleverd, die dat alleen in onderaannemerschap hebben gedaan of alleen pgb-zorg hebben geleverd. De betreffende instellingen zijn weldegelijk bij de toezichthouders in beeld, maar hoeven zich niet volledig te verantwoorden om daarmee onnodige administratieve lasten te voorkomen." Verder zijn er 57 zorginstellingen die hun jaarrekening nog moeten indienen over 2014. Volgens Van Rijn staat die instellingen een sanctie te wachten wanneer zij niet hun jaarrekening indienen.

Voldoende controle

Van Rijn zegt verder dat er volgens hem geen aanleiding is om de verschillende controlemechanismen aan te scherpen, omdat er al "voldoende controle wordt uitgeoefend op de bedrijfsvoering van deze instellingen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.