Nieuws

PwC nieuwe accountant FIFA

De door schandalen achtervolgde voetbalbond FIFA heeft PwC gekozen als nieuwe controlerend accountant, na een langdurige relatie met KPMG.

Daarover bericht Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW. De benoeming van PwC is in eerste instantie tot aan het eerstvolgende FIFA-congres in mei 2017. Daar zal worden beslist over een driejarige overeenkomst tussen de wereldwijde voetbalbond en de accountantsorganisatie.

Volgens de FIFA is de benoeming van PwC een belangrijke stap in het herstel van goed bestuur en toezicht binnen de organisatie. Dit na spraakmakende financiële schandalen, waar hooggeplaatste FIFA-bestuurders bij betrokken waren.

Opvolger van KPMG

PwC is geselecteerd na een "gedegen, transparant en open selectieproces", waaraan verschillende accountantsorganisaties hebben deelgenomen, aldus de FIFA. Het kantoor volgt KPMG op, dat al sinds 1999 werkzaam was voor de voetbalbond.

Eind mei 2015 werd KPMG nog herbenoemd als controlerend accountant voor de periode 2015-2018, tijdens een FIFA-congres waar ook de omstreden FIFA-president Sepp Blatter voor de vijfde keer werd herbenoemd. Blatter trad kort daarna toch af, na zware beschuldigingen van omkoping en zelfverrijking.  De tuchtraad van de ethische commissie van de FIFA schorste hem in december 2015 voor acht jaar, wat in hoger beroep is teruggebracht naar zes jaar.

KPMG International startte in september 2015 een interne review van het werk dat haar Zwitserse memberfirm bij de FIFA heeft verricht. In juni 2016 vertrok KPMG bij de voetbalbond.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.