Nieuws

Centric sleept KPMG opnieuw voor de rechter

Voor de tweede keer dit najaar sleept Centric KPMG voor de rechter. Inzet is de overname van personeel nu KPMG een aanbesteding heeft gewonnen van het it-bedrijf.

Het gaat om de uitvoering van accounting, hr, payroll en managementinformatie voor de tankstations van Shell in de Benelux. Deze dienstverlening heeft Shell jarenlang uitbesteed aan Centric. Bij de oorspronkelijke uitbesteding van de werkzaamheden aan Centric zijn ook medewerkers van Shell overgegaan naar Centric.

Maar dit jaar won KPMG de aanbesteding ervan. Centric eiste voor de rechter samen met betrokken werknemers tevergeefs dat KPMG de 26 medewerkers in dienst zou nemen die de administratieve taken uitvoerde.

"Wij zien dit als een overgang van onderneming", zegt woordvoerster Marlies Aanhaanen van Centric. "KPMG hoort deze voormalige medewerkers van Shell, die al tientallen jaren werken voor de tankstations van Shell, over te nemen. We hebben het kort geding daarover echter verloren. We zijn het echter niet eens met de redenering van de rechter dat dit geen overgang van personeel zou zijn. Daarom hebben we samen met de betrokken medewerkers KPMG deze week gedagvaard in een spoedappèl. Het gaat om medewerkers die al vele jaren uitsluitend voor de tankstations van Shell werken. Destijds hebben wij ze overgenomen van Shell. Nu hun werkzaamheden worden overgenomen door KPMG, vinden wij dat er sprake is van overgang van onderneming. Daarbij is de regel dat het personeel meegaat." 

Somber

KPMG is het niet eens met de uitleg van Centric. "Er is geen sprake van een overgang van onderneming", aldus woordvoerder Tommie Dijstelbloem van KPMG. "Op 1 januari 2017 verzorgen wij de uitvoering van accounting, hr, payroll en managementinformatie. Daarbij is er geen sprake van identiteitsbehoud, omdat KPMG geen personeel, software en it-platform van Centric overneemt."

Mocht KPMG opnieuw als winnaar uit de juridische strijd stappen, dan ziet Centric het somber in voor de 26 medewerkers die nu voor de tankstations werken. "Ze doen al jaren dit werk, andere taken voeren ze niet uit voor ons. Omscholen zal moeilijk worden. We vinden het dan ook merkwaardig dat Shell zich niet met deze zaak bemoeit en zich niet hard maakt voor een overgang van deze mensen naar KPMG. Zij zijn heel lang bij hen in dienst geweest en voeren ook nu nog de werkzaamheden voor hen uit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.