Nieuws

De Jong & Laan moet schade fout vergoeden

Omdat een samenstellend accountant van De Jong & Laan zijn klant vergat te wijzen op de hoofdelijke aansprakelijkheid voor een hypotheek moet het kantoor de gedupeerde klant volgens de rechtbank 1,7 ton betalen.

Lex van Almelo

De weduwe van een dga eiste onder meer een schadevergoeding van anderhalve ton. Dat is de afkoopsom voor de hypotheek op het bedrijfspand en de werkplaats. Als zij geweten had dat er een hypotheek rustte op het pand en dat zij daarvoor ook aansprakelijk was dan had zij dat bedrag opgeteld bij de overnameprijs van het bedrijf.

Geen onderzoek

Toen haar man in 2012 hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was, nam de vrouw de directiefunctie over. Na het overlijden van haar man, anderhalf jaar later, erfde zij diens aandelen. Zij verkocht al deze aandelen aan de minderheidsaandeelhouder van het bedrijf zonder te weten dat Rabobank de hypotheekrechten had en de weduwe daarvoor aansprakelijk was.

De Accountantskamer zei in augustus 2016 dat de accountant ondeskundig, niet vakbekwaam en onzorgvuldig heeft gehandeld. Als samensteller had hij de hoofdelijke aansprakelijkheid van de dga c.q. de weduwe nader moeten onderzoeken en op de balans moeten zetten. Ook had hij als adviseur bij de aandelenverkoop de weduwe op die aansprakelijkheid moeten wijzen. De accountant heeft zich bij de waarschuwing neergelegd en is niet in beroep gegaan.

De Rechtbank Overijssel neemt de uitspraak van de Accountantskamer zonder meer over en concludeert dat de accountant in strijd heeft gehandeld met zijn zorgplicht. Dat de weduwe te laat zou zijn met haar claim, wuift de rechtbank weg. De weduwe heeft de accountant aansprakelijk gesteld binnen één jaar, nadat zij lucht kreeg van diens fouten. De Jong & Laan beroept zich daarom ten onrechte op de vervaltermijn van één jaar die in zijn algemene voorwaarden staat.

De afkoopsom van anderhalve ton en de kosten van een financieel adviseur om een en ander recht te zetten, vloeien direct voort uit de fout van de accountant. Daarom moet het kantoor volgens de rechtbank 167.368 euro betalen aan de weduwe.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.