Nieuws

Rechtmatigheid 1,3 miljard aan pgb-geld niet vast te stellen

Van 1,3 miljard euro aan pgb-gelden kan niet worden vastgesteld of de betaling rechtmatig is. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) rondom het persoonsgebonden budget (pgb) kan voor een bedrag van circa 1,3 miljard euro niet worden vastgesteld of de betaling rechtmatig is geweest. Dat constateert de NZa in haar  Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015-2016, waarover door zorgwebsite Skipr.nl wordt bericht.

Onzekerheid

Voor de verantwoording van de pgb-bestedingen waren zorgkantoren aangewezen op opgaven van de SVB. Over die gegevens bestond echter veel onzekerheid. De Audit Dienst van de SVB constateerde eerder liefst 54 procent onrechtmatigheden in de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat resulteerde in een afkeurend oordeel voor de uitvoering van de Wlz door de SVB over 2015.

Ook uit het oordeel van de NZa over het functioneren van de Wlz-uitvoerders blijkt onzekerheid. “De zorgkantoren hebben onvoldoende informatie gekregen om vast te kunnen stellen dat betalingen door de SVB in overeenstemming met beschikkingen aan budgethouders hebben plaatsgevonden”, aldus Skipr. “Hierdoor kunnen de zorgkantoren en hun accountants geen uitspraak doen over de vraag of de pgb-bestedingen rechtmatig zijn geweest. Dit heeft geresulteerd in accountantsverklaringen met beperking of oordeelonthouding op de gehele financiële verantwoording.”

De NZa kan hierdoor niet vaststellen of de pgb-bestedingen over 2015 rechtmatig zijn geweest en beschouwt het gehele bedrag aan pgb-bestedingen daarom als onzeker. Zorginstituut Nederland gaat nu bezien of eventuele negatieve financiële gevolgen ten laste van het Wlz-fonds gebracht kunnen worden.

Positief

Ondanks kritiek op de uitvoering van het pgb is de NZa positief over het optreden van de Wlz-uitvoerders. In 2015, een overgangsjaar door de inwerkingtreding van de Wlz, hebben de zorgkantoren hard gewerkt om zaken op de rails te krijgen en zijn ze tegelijk binnen budgettaire kaders gebleven.

Eind 2015 was nog bijna 26 miljoen aan reserves beschikbaar voor de uitvoering van de langdurige zorg. In totaal gaven de Wlz-uitvoerders in 2015 18,8 miljard euro uit voor langdurige zorg. De beheerskosten voor uitvoering van de Wlz en afwikkeling van de AWBZ bedroegen in totaal 160 miljoen.

Bron: Skipr.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.