Nieuws

Mervyn King (IIRC): 'Functie cfo omvormen tot chief value officer'

Financials moeten breder leren kijken dan alleen de financiële waarde. En de functie van chief financial officer zou omgevormd moeten worden tot 'chief value officer'. Dat zei keynote-spreker Mervyn E. King, voorzitter van de International Integrated Reporting Council (IIRC), tijdens het seminar Integrated Reporting op Nyenrode Business Universiteit op vrijdag 13 oktober.

Volgens King is integrated reporting (IR), het geïntegreerd rapporteren over financiële en niet-financiële prestaties, een sterke prikkel voor 'integrated thinking'. "Door middel van IR moet een totaalbeeld van een onderneming ontstaan, waarbij het gaat om de samenhang tussen de verschillende key performance indicators en hoe deze elkaar versterken."

Cvo

De voormalig voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Corporate Governance-commissie stelt dat financials breder moeten leren kijken dan alleen de financiële waarde: "Het gaat om multi-stakeholdermanagement en verbindingen leggen. Bedrijven moeten op die manier waarde toe leren voegen. Alleen dan ontstaat de toekomstgerichtheid en de informatievoorziening daarover, waar stakeholders naar op zoek zijn." Wat King betreft zou de functie van chief financial officer omgevormd moeten worden tot 'chief value officer' (cvo). "De cvo moet toezien op het proces van input naar outcome, in plaats van input naar output."

King vraagt zich af of bestuurders zich de rapportages voldoende eigen maken. Hij stelt dat het gaat om werkelijke betrokkenheid én de implementatie om verbanden te kunnen leggen tussen financiële en niet-financiële prestaties. Het instrument moet voor bestuurders een bijdrage leveren aan waardecreatie op lange termijn.

Meer samenwerking

In de navolgende paneldiscussie tussen Wim Bartels (KPMG), Ralph Thurm (Co-Founder Reporting 3.0), Paul Hurks (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) en Gerben Everts (Autoriteit Financiële Markten) werd geconcludeerd dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet rondom het thema integrated reporting, maar dat er meer moet worden samengewerkt tussen stakeholders om vertrouwen te winnen en successen te boeken.

Vanaf volgend jaar moeten alle grote ondernemingen in Nederland rapporteren over hun belangrijkste niet-financiële prestaties, in samenhang met de financiën. Integrated reporting wordt daarom van groot belang. Het Nyenrode Corporate Governance Intstitute (NCGI) gaat de komende tijd meer onderzoek doen naar integrated reporting. Ook worden de mogelijkheden bekeken om IR op te nemen in de onderwijsprogramma's van de universiteit.

» Interview als inleiding op het seminar met prof. dr. Ruud Vergoossen RA en dr. René Orij, respectievelijk directeur en associate professor van het Center for Financial Reporting & Tax binnen Nyenrode Business Universiteit

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.