Nieuws

Accountantsdag: live verslag (video & blog)

Niet aanwezig op de Accountantsdag maar toch even de sfeer proeven of meekijken tijdens een sessie? Bekijk op Accountant.nl de livestream of lees de liveblog.

Livestream

Bekijk de registratie van de livestream

 

Liveblog

17:39
De Accountantsdag zit erop. De Accountantsdag 2018 vindt plaats op woensdag 21 november 2018.
17:23
Van Mensvoort: Het gaat om de discussie over het product. Willen we dit? En hoe gebeurt het precies? Hij heeft een model gemaakt op basis van de piramide van Maslow, met zeven verdiepingen, over technologie.
De onderste laag begint in het hoofd: envisioned.
Tweede laag: operational.
Derde laag: applied.
Vierde laag: accepted.
Vijfde laag: vital.
Zesde laag: invisible.
Zevende laag: naturalised.
Als we praten over technologie hebben we het bijna alleen over de eerste vier niveaus. Omdat als iets goed werkt, we vaak vergeten dat het ooit als iets nieuws is begonnen. En daarom nemen we vaak genoegen met halfbakken oplossingen. Communiceren over afstand met een smartphone is een halfbakken uitvoering van telepathie. Willen vliegen is nu met een vliegtuig reizen, en dat is niet hetzelfde als zelf vliegen. We moeten meer nadenken over hoe we dingen verder de pyramide opduwen.
17:14
De presentatie van Maarten Lens-FitzGerald, 'Teamdriver model', staat nu online.
17:09
Of een kies die meet wat je eet en drinkt en dat twittert. En die tand krijg je van je zorgverzekeraar. Die geeft je korting als je goed eet, maar verhoogt je premie als je slecht eet.
17:05
Koert van Mensvoort heeft een supermarkt van de toekomst gemaakt, een soort SRV-wagen die door Europa rijdt en allerlei futuristische technologie laat zien die ooit in de supermarkt kan liggen. Zoals een muur met interactieve verf, waardoor je zelf de kleur kan aanpassen. Of nanowijn, waarbij je met wat capsules elke soort wijn kan maken. De eerste is superpopulair, maar de wijn niet, omdat die een hele traditie wegbeukt, denkt hij. Een ander product is de 'energy belt', waarmee je je buikvet kunt verbranden om bijvoorbeeld je telefoon op te laden.
16:59
Koert van Mensvoort (technoloog en kunstenaar, Next Nature Network) neemt de zaal mee naar een toekomst waarin technologie een tweede natuur wordt. Hij laat opnames van NASA zien van licht op aarde in de nacht. Grootste lichtvlek op de wereld: Nederland en België en een stukje Duitsland.
16:55
Dilemma: Een directeur van een middelgroot kantoor wil op een ochtend opstarten, maar het blijkt dat zijn computer is geïnfecteerd met ransomware. De hacker vraagt om losgeld. Wat nu? Zaal: melden, netwerkkabel eruit, IT-afdeling inschakelen, betalen, niet melden wel betalen. Adrian Egas: Zet de backup terug. En als die ook geïnfecteerd is... In eerste instantie zou ik niet betalen. Je houdt een business case in stand, niet meteen toegeven. Ik zou het wel aan klanten melden, zeker als het een datalek is. Marlies de Vries: Meldt het meteen aan de klanten. Marco van der Vegte: Je zal de klant moeten informeren, maar je moet over de gene heen. Je moet melden, dat is geen keuze.
16:36
Gasten schuiven aan: Marlies de Vries (Nyenrode), Marco van der Vegte (Deloitte, kandidaat-voorzitter NBA), Adrian Egas (Alfa).
Rens de Jong: Marco, jij hebt concurrentie. Marco van der Vegte: Ik heb shirts laten drukken met 'Stem Marco'. Van der Vegte over zijn kandidatuur: ik wil meer voor het vak betekenen.
16:26
Vraag aan de zaal: 'Met welk thema wilt u graag aan de slag?'
17 procent: circulair
32 procent: cybersecurity
16 procent: effectief veranderen
19 procent: tech in accountancy
11 procent: alles
5 procent: geen van allen
16:23
Vraag aan de zaal: 'Bent u klaar voor de nieuwe rollen van de accountant?'
31 procent: ik ben er lekker mee bezig
19 procent: in de startblokken
18 procent: na vandaag helemaal
26 procent: ik verdiep me er nog in
7 procent: ik laat dit aan me voorbijgaan
16:00
Themasessie Cybersecurity
De zaal over awareness: stel een minimaal niveau van cybersecurity verplicht, kennis delen, verplichte cursussen.
Inge Philips: Ga naar codeacademy, daar kun je gratis en laagdrempelig leren coden, het helpt om er meer van te snappen. Minimaal niveau cybersecurity is een heel goed idee.
Jos Nijhuis: Maar dan hebben we zes jaar nodig om een normenkader vast te stellen. Prima om uit te breiden, maar het probleem is urgent, we moeten nu al veel meer doen.
15:57
Themasessie Duurzaamheid
Journalist Teun van de Keuken, oprichter Tony Chocolonely, over keurmerken in cacaoproductie. "Fairtrade is vooral een verdienmodel voor de handelaren en supermarkten, maar niet voor de cacaoboeren die het werk doen."
15:55
Themasessie Cybersecurity
Jos Nijhuis: Accountants moeten op scholen les gaan geven over het onderwerp.
Rens de Jong: Maar als je naar scholen gaat dan zit er een gat van dertig jaar.
Jos Nijhuis: Dan heb je niet goed geluisterd, je moet accountants op scholen van hun kinderen les laten geven, dan moeten ze het onderwerp zelf ook begrijpen.
Nijhuis vindt dat accountants kennis moeten delen. Daarbij moeten de grote kantoren de kleinere kantoren helpen.
15:52
Themasessie Cybersecurity
Inge Philips: De overheid is bezig met een 'digital trust centre', om ook voor bedrijven met minder geld, zoals het mkb, kennis op het gebied van cybersecurity beschikbaar te stellen.
15:49
Themasessie Cybersecurity
Rens de Jong aan Inge Philips: Wat hebben jullie geleerd van de Deloitte-hack? Philips: Heel veel, never waste a good crisis. Dit helpt om het nog hoger op de agenda te krijgen in het hele bedrijf.
15:47
Themasessie Cybersecurity
Rens de Jong: Welke twee vragen moet een accountant aan klanten stellen over hacken? Jos Nijhuis: Ben je weleens gehackt? En heb je weleens geoefend wat er gebeurt als je wordt gehackt en wat je moet doen als dat gebeurt? We hebben met de NBA besproken hoe je in de eindtermen iets over cybersecurity krijgt, zodat alle accountants dat meekrijgen.
15:44
Themasessie Cybersecurity
Schiphol-ceo Jos Nijhuis schuift aan. Nijhuis is co-voorzitter van de Cyber Security Raad. Nijhuis: We moeten de kennis verbeteren bij mensen. Ook bij de kantoren. Nijhuis gelooft er geen fluit van dat er afspraken gemaakt gaan worden tussen landen over de inzet van cyberwarfare. Daar hebben ze geen belang bij.
Nijhuis vindt dat alle accountants hun klanten redelijk moeten adviseren over cybersecurity. Rens de Jong: Wat is redelijk? Nijhuis: Dat moet je niet willen afkaderen, straks vraagt er nog iemand wat het normenkader is.
15:39
Themasessie Cultuur
Maarten Lens-Fitzgerald: Werk is per definitie veranderen. Je brengt bijvoorbeeld in een project verandering aan in de bestaande werkelijkheid.
15:37
Themasessie Cybersecurity
Inge Philips: De rest van uw leven leeft u in een wereld die bepaald wordt door tech, dus leer het. De secretaris-generaal van het Rode Kruis zei laatst: "Nobody is safe until everybody's safe". Vraag uit zaal: Moeten we dan allemaal een cio in huis halen? Philips: Nee. We moeten meer zelf leren. Je moet je er gewoon in verdiepen. Boekentip van Philips: Seth Davidson, 'Everybody lies', over het gebruik van big data, om in het onderwerp te komen.
15:33
Themasessie Cultuur
Eduard Schaepman (Tribes): Na ons 44e levensjaar is onze bewegingsvrijheid zo beperkt dat we lijden aan terminale serieusheid.
15:31
Themasessie Cybersecurity
Inge Philips: Belangrijk: lees tech news. Want technologie gaat onze levens bepalen. Zeg dus niet: "Dat vraag ik aan iemand die er verstand van heeft." Leer het zelf.
15:27
Themasessie Duurzaamheid
Jeroen Lammers (VNO-NCW): Als we als Nederland voor de muziek uitlopen, moeten we wel zorgen voor een level playing field, dus samenwerken rondom standaarden ten aanzien van waardering en controle. Jullie rol als accountants is cruciaal. Ik roep de voorzitters van de vijf transitie-agenda's daarom op om ook accountants hierbij te betrekken.
15:23
Themasessie Duurzaamheid
Volgens Jeroen Lammers, directeur VNO-NCW, moeten we af van eindeloze rapporten en beleidsstukken over de circulaire economie. Het is tijd voor handen aan de ploeg, om te komen tot echte, concrete projecten die mensen in vervoering brengen en zichtbaar zijn.
15:21
Themasessie Cybersecurity
Inge Philips: In cybercrime is er geen toeval, zoals bij criminaliteit waarbij je toevallig het verkeerde steegje in loopt en wordt overvallen. Bij Wannacry richtte de aanval zich op een kwetsbaarheid, op open poortjes, die gewoon meteen zichtbaar waren voor het virus.
Op het 'dark web' kun je alles krijgen, van huurmoordenaars tot drugs en virussen. Die virussen koop je van partijen die super servicegericht zijn, met helpdesks in alle talen, en 24 uur service. Bijna alle bedrijven betalen als ze slachtoffer zijn van ransomware. Online krijgt de verspreider feedback, net als bij gewone websites, en zo weten anderen dus bij wie ze moeten zijn voor specifieke doelwitten. De servicegerichtheid is zo hoog, daar zijn accountantskantoren niets bij.
15:16
Themasessie Cultuur
Saskia Nijs: Je moet goed nadenken welke vorm van waardering mensen in je team nodig hebben en hoe ze waarde willen creëren in de organisatie.
15:12
Themasessie Cybersecurity
Stelling: 'De accountant moet bovenop cybercrime zitten en meer advies geven daarover'. 62 procent ja op hoofdlijnen, 28 procent ja zeker, 10 procent nee.
Inge Philips (directeur cyber risk services Deloitte) heeft de afgelopen twintig jaar gewerkt aan veiligheid, bij AIVD en politie. Zij heeft alles gezien, van drugs en kinderporno tot terrorisme. In alle criminele verdienmodellen zit veel innovatie, omdat criminelen vooruit moeten lopen op innovatie om er misbruik van te kunnen maken.
14:53
Annemarie Rakhorst bij de afsluiting van deel 1 van de themasessie over duurzaamheid: De beste ideeën rondom duurzaamheid komen eigenlijk altijd van de eigen medewerkers. Koester dat. Ook kleine behaalde succesjes moet je samen groots vieren, dat stimuleert weer nieuwe ideeën.
14:33
Themasessie Accountantskantoor gehackt
De trailer van de film Zerodays wordt vertoond, een documentaire over Stuxnet. Cyberspecialist Inge Philips (Deloitte): de documentaire Zerodays laat zien wat staten doen. En de afhankelijkheid die we hebben van apparaten, een enorme potentie van disruptie. En goed om te weten dat je schade kunt lijden zonder dat je een doelwit bent. Na de pauze gaat Inge Philips praten over de geopolitieke context en wat de accountant daarin kan betekenen.
14:28
Themasessie Circulaire economie
Marcel Peters (founder Bundles) biedt een 'abonnement op een schone was'. Hij spreekt liever over duurzaam beleggen dan crowdfunding, "want dat is voor accountants nog een eng gebied". Zijn stelling: Om succesvol ondernemer te worden in de circulaire economie moet je luisteren naar de klant.
14:21
Themasessie Circulaire economie
De presentatie van Richard Kooloos (ABN AMRO) staat nu online.
14:17
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Heb je toch op een link geklikt die je achteraf niet vertrouwt? Netwerkkabel eruit, of wifi uit, lock de pc maar schakel hem niet uit (om forensisch onderzoek mogelijk te maken, als je de pc afsluit kun je daarmee forensische sporen uitwissen), en meld het daarna direct aan de IT-afdeling.
Vraag uit de zaal: "Zijn Apples veiliger?" Antwoord: "Dat is een illusie. Macs zijn net zo makkelijk te hacken. Hackers richten zich alleen vaker op Windows omdat meer mensen dat gebruiken."
14:09
Themasessie Cultuur
"Je kunt eindeloos blijven hangen in je einddoel, als je niet de vertaling maakt naar onderdelen die je morgen kunt doen."
14:05
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Tips: gebruik sterke wachtwoorden, wachtwoorden nooit hergebruiken, vertrouw niet zomaar een linkje of een bijlage.
14:02
Themasessie Circulaire economie
De presentatie van Lex Huis in het Veld (PwC) staat nu online.
13:58
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Experts hebben vorige week een redelijk groot accountantskantoor gehackt als test. Daar wist alleen de leiding van. Het is de hackers daarbij gelukt om het netwerk binnen te dringen en binnen twee uur hadden zij toegang tot alle informatie van het kantoor. Daarbij zijn 700 systemen gehackt. Ook was het kantoor nog vatbaar voor ransomware Wannacry. Bij de hack zijn 1200 wachtwoorden gekraakt. Wanneer deze IT-experts op verzoek een bedrijf hacken, lukt het in 90 procent van de gevallen om alle bedrijfsinformatie te bemachtigen.
13:53
Themasessie Cultuur
Marco van der Vegte: Als je wilt veranderen dan moet je dus ook kiezen in de zaken die je niet meer wilt doen.
13:51
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Fox-IT-expert laat zien hoe je simpel via een normaal uitziend LinkedIn-uitnodigingsmailtje iemand kunt infecteren, die dat totaal niet doorheeft. De Fox-IT-experts doen live een hack via zo'n LinkedIn-mail. De hacker kan binnen enkele minuten echt overal bij, zonder dat daar iets van te zien is bij degene die is gehackt.
13:45
Themasessie Cultuur
Saskia Nijs: Cultuur kun je niet veranderen, gedrag wel.
13:36
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Fox-IT-experts geven nu een presentatie. In mei had de ransomware Wannacry 230 duizend systemen bereikt, in 150 landen. Bedrijven met miljarden omzet en duizenden pc's in het netwerk lagen binnen een kwartier plat.
Phishing is nog steeds de succesvolste aanvalsmethode.
13:33
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Gemiddeld duurt het 252 dagen voordat een hack wordt ontdekt. Slechts 6 procent daarvan wordt ontdekt door mensen zelf. Bedrijven die het wel binnen 30 dagen merken kunnen hun schade meestal met een miljoen verminderen.
Wat moet je als eerste doen? Experts: zo snel mogelijk de netwerkkabels eruit.
13:29
Themasessie Circulaire economie
Gastredacteur en duurzaamheidsondernemer Anne-Marie Rakhorst is getrouwd met een accountant, dus heeft 'ervaring met het verleiden van accountants'. Accountants zijn heel belangrijk voor de circulaire economie, want monitoringsystemen zijn enorm belangrijk.
13:27
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Gina Doekhie (Fox-IT): Gemiddeld 4 miljoen euro schade per datalek.
13:21
Themasessie Accountantskantoor gehackt
Buzzmaster: Ben je weleens gehackt? 60 procent nee, 19 procent ja, 20 procent 'weet ik niet'.
Gebruikt u overal hetzelfde wachtwoord? 80 procent nee, 20 procent ja.
12:12
De presentatie van Robert Jan van de Kraats staat nu online.
11:57
Rens de Jong: Hoe gaan de kleinere kantoren om met al die technologie, is dat voor hen ook relevant? Arjan Brouwer: Ja, maar hoe je dat in jouw praktijk gaat gebruiken zal variëren. Grote kantoren zullen meer hun eigen technologie gaan ontwikkelen, kleinere kantoren zullen meer inkopen.
11:52
Thimon de Jong: Regels zorgen vaak voor immoreel gedrag, mvo moet belangrijker worden. Bijvoorbeeld een chief morality officer. Rens de Jong: Maar is moraliteit wel meetbaar? Arjan Brouwer: Accountants moeten zeggen als zij iets zien dat niet wenselijk zou kunnen zijn, ook al weet je het niet zeker. Rens de Jong: Maar moet je niet gewoon de jaarrekening controleren en meer niet? Arjan Brouwer: Je doet het voor de stakeholders, niet alleen voor de klant die de rekening betaalt.
11:44
Buzzmaster: Moet de controleplicht worden afgeschaft?: 40 procent van de zaal zegt ja, 60 procent nee. Als redenen voor afschaffen van de controleplicht komt uit de zaal: de markt doet zelf zijn werk, 'duur voor weinig'.
11:40
Van de Kraats: de belangrijkste bijvakken voor de accountantsopleiding zouden communicatie en psychologie moeten zijn. IFRS daarentegen minder belangrijk...
11:38
Van de Kraats: Het is een beetje vloeken in de kerk: wij vinden integrated reporting belangrijk, maar institutionele beleggers hebben daar niks mee, ik hoor daar niets over als ik met ze praat.
11:34
Van de Kraats: Ik besteed 45 minuten per maand aan de productie van de cijfers, terwijl Randstad een omzet heeft van 20 miljard. Dat kan tegenwoordig als de zaken goed geregeld zijn. Vraag uit de zaal aan Van de Kraats: Kunt u niet onze voorzitter worden? U heeft een heldere visie op de toekomst.
11:31
Van de Kraats: uit onderzoek blijkt dat in 2040 de accountant in de huidige vorm is vervangen door technologie. Maar er zijn allerlei kansen. Infomatie relevant maken is daarin belangrijk. Onze cursus finance voor non-financials is de hoogst gewaardeeerde cursus. Het laat zien dat de communicatie veel beter kan.
11:24
Van de Kraats: Randstad heeft technologie nodig voor de 700 duizend man die elke dag aan de slag zijn via ons. We dachten altijd dat onze concurrenten Adecco, Manpower, etc. waren. Ineens bleek dat Recruit uit Japan te zijn, die met technologie iemand zijn hele leven volgt en continu aanvoelt wat je nodig hebt. Alles gaat nu online, ook bij ons.
11:18
Cfo Randstad Robert Jan van de Kraats laat een filmpje zien, waarin je ziet dat een mens 3,3 miljard regels code zou zijn, terwijl heel Google bestaat uit 2 miljard regels code, een vliegtuig 14 miljoen regels, en een app op je telefoon 40 duizend.
11:14
Rens de Jong: Als accountant moet je hier iets mee. Maar waar begin je? Arjan Brouwer: Je kunt binnen je organisatie mensen aannemen die algortimes voor je gaan ontwikkelen, of inkopen. Thimon de Jong: Die samenwerking wordt het belangrijkste. Je moet je krachten combineren, de juiste combinatie van mensen maken.
11:11
Thimon de Jong: mensen durfden vroeger ook niet in een lift te stappen zonder liftbediende. Dat is hetzelfde als algorithm aversion.
11:07
Thimon de Jong: Veel mensen kiezen toch voor een mens in plaats van een algoritme, dat heet 'algorithm aversion'. En dat komt omdat mensen een mens die een fout maakt kunnen vergeven, maar een algoritme niet.
11:04
Vraag uit de zaal: hoe kan ik op een black box, wat AI is, vertrouwen? Stolze: "Die vraag moet iedereen op kantoor ophangen. Want dat wordt de rol van de accountant: unboxing the black box".
Bekijk de presentatie van Jim Stolze.
11:02
In elke industrie, in elke organisatie, overal doet machine learning zijn intrede. Dit is een geweldig moment om accountant te zijn. De accountant wordt meer nodig dan ooit. De accountants die meegaan in de algoritmisering zullen overal nodig zijn, accountants die blockchain snappen, die AI snappen. Maar degene die niet meegaan, krijgen het moeilijk. Buzzmaster over AI: 50 procent ziet het als bron van ongekende mogelijkheden. 10 procent ziet het als gevaarlijk.
10:55
Stolze laat een video zien waarin een Tesla een ongeluk al 1,6 seconden voordat het gebeurde zag aankomen en de auto liet remmen. Een glimp van hoe geavanceerd de algoritmes al zijn.
10:50
Jim Stolze: We gaan van digitalisering gaan naar algoritmisering. We gaan van data naar informatie. De meeste klanten zijn 'data rich', maar 'information poor'.
10:47
Oprichter Aigency Jim Stolze: Over twee jaar weet je niet meer hoe je het zonder AI doet. Rens de Jong, na gekraak op de microfoon van de bebaarde Stolze: "Hipsterbaarden en microfoons gaan niet samen."
10:42
Rens de Jong aan Arjan Brouwer: Je schrijft dat de accountant meer moeten kijken naar niet-financiële informatie. Brouwer: Denk aan grondstoffenschaarste. Dat kan het einde betekenen voor een bedrijf. Dat soort informatie, en ook wat zo'n bedrijf daar zelf aan doet, daar moeten accountants zich ook op richten.
10:38
Buzzmaster: drie belangrijkste bezigheden als professional: adviseren, studeren, compliance. Rens de Jong: "Nergens staat vertrouwen." Thimon de Jong: Maar het zijn wel werkzaamheden die bijdragen aan vertrouwen. Arjan Brouwer: De accountant moet staan voor betrouwbare relevante informatie. Rens de Jong: Moeten accountants niet eerst het huis op orde krijgen voordat ze zich richten op de toekomst? Brouwer: Eerst het huis op orde krijgen is belangrijk, maar je moet ook blijven nadenken over wat je over tien jaar nodig hebt, anders ben je straks te laat.
10:34
Arjan Brouwer, die meewerkte aan het visiedocument: het moeilijkste bij het visiedocument is om te komen met zaken die dingen beter maken, zonder meteen allemaal nieuwe regels te maken. Het is beter om te zorgen voor de juiste randvoorwaarden.
10:31
Futuroloog Thimon de Jong: Er is veel tech, maar ons gedrag hobbelt daar achteraan. Vertrouwen neemt daardoor af, in plaats van toe. Er is zoveel informatie, wie kan nou nog zeggen wat echt is?
10:28
Filosoof Stine Jensen: "Als we ons aan iemand voorstellen is het beroep bijna altijd het tweede dat mensen zeggen, dus dat is heel belangrijk. De Jong: "Verbaast het u dat een groot deel van de accountants hier zegt mensenmens te zijn?" Jensen: "Ja, eigenlijk wel."
10:25
Buzzmaster: Merendeel (43 procent) van de deelnemers vindt zichzelf een mensenmens. Bijna de helft in de zaal zit langer dan twintig jaar in het beroep. Meer dan de helft van de accountants vindt dat ze goed tot zeer goed zijn in hun beroep.
10:22
Rens de Jong: "Wat is veranderd op gebied van vertrouwen?" NBA-voorzitter Pieter Jongstra: Het uitvoeren van de 53 verbetermaatregelen is de grootste verandering."
Rens de Jong: "Dat klinkt alsof je zegt dat de accountants lekker bezig zijn met hervormingen, maar in rapporten van AFM staat dat toch wat anders."
Jongstra: "Dat we het goed doen staat er ook in, we doen het goed, maar de AFM vindt terecht dat we nog meer moeten doen."
10:14
Vandaag is een van de centrale vragen: Wat is de rol van de accountant in de toekomst? Rens de Jong, citerend uit het visiedocument: "Spil van uw beroep is het toevoegen van betrouwbaarheid."
10:09
Dagvoorzitter Rens de jong opent de Accountantsdag: "Gefeliciteerd met uw honderdste verjaardag, want dit is de honderdste Accountantsdag."

Twitter

 

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.