Nieuws

NBA moet 1,3 miljoen voor tuchtrechtspraak vanaf 2021 wellicht zelf betalen

De kosten voor accountantstuchtrechtspraak zullen over vier jaar misschien geheel of gedeeltelijk voor rekening komen van de NBA. Dat blijkt uit een brief die de minister van Financiën onlangs aan de Tweede Kamer stuurde.

Lex van Almelo

In de begeleidingsbrief bij het recent gepubliceerde Rapport Beleidsdoorlichting financiële markten schrijft minister Hoekstra van Financiën dat overheveling van de kosten afhangt van de uitkomsten van de evaluatie die het departement in 2018 zal uitvoeren. Daarin wordt onder meer gekeken naar hoe de Accountantskamer wordt gefinancierd.

Op basis van de uitkomsten van de evaluatie besluit de minister of hij “een concrete wetswijziging” initieert om de financiering voor rekening te laten komen van de NBA. Gezien de tijd die gemoeid is met een wetswijzing zou de eventuele overheveling op zijn vroegst in 2021 ingaan.

Op pagina 144 van het rapport staat dat Financiën in 2017 1,3 miljoen euro kwijt was aan de tuchtrechtspraak voor accountants. De Accountantskamer heeft dit jaar 87 tuchtrechtuitspraken gepubliceerd; dat is 14.942,53 euro per zaak. Volgens het ministerie zit in die 1,3 miljoen ook een deel overheadkosten, zoals huisvesting en automatisering.

Lagere kosten

Feitelijk zijn de kosten een stuk lager en is het aantal afgedane zaken hoger, zo blijkt uit nog niet definitieve cijfers van de Accountantskamer. In 2017 gaf de kamer circa 1,05 miljoen euro uit, terwijl er ongeveer 170 zaken werden afgedaan. Dat is per zaak 6.176 euro. De Accountantskamer rekent in zijn productiecijfers overigens met de kosten per aangeklaagde accountant en per accountant afgedane zaak. Dat bedrag komt voor 2017 uit op ongeveer 6.200 euro.

Wanneer je de kosten omslaat over het aantal accountants (zo’n 21.500) dan kom je op 48,84 euro per NBA-lid. In 2016 besloegen de kosten 1.106.722 euro op 179 afgedane zaken. Dat is 6182,80 euro per 'afgedane accountant' en 51,50 euro per NBA-lid.

Accountantstuchtrechtspraak is relatief duur, omdat de Accountantskamer moet bestaan uit een meerderheid van rechters. In de praktijk doen drie rechters en twee accountants recht. "Verder moet de overhead worden verdeeld over een relatief klein aantal zaken", aldus Accountantskamer-voorzitter Michiel Werkhoven.

De Accountantskamer moet de komende drie jaar, net als de gewone rechtspraak, flink investeren in automatisering. Advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders betalen de kosten van de tuchtrechtspraak en toezicht vanaf 1 januari 2018 overigens zelf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.