Belastingfraudeur verschuilt zich achter accountant
Een zzp'er met een trainingsbureau heeft een werkstraf van 240 uur gekregen omdat hij de fiscus voor 255.000 euro heeft benadeeld. Hij hield een aanzienlijk deel van zijn omzet buiten het zicht van de fiscus en zijn belastingadviseur door die te laten lopen via de rekening van zijn vrouw.
De man heeft een eenmanszaak die horecagerelateerde opleidingen en trainingen verzorgt. De cursussen bedrijfshulpverlening (bhv) geeft hij zelf; voor de andere cursussen schakelt hij instructeurs in. Bij een boekenonderzoek vraagt een controlemedewerker van de Belastingdienst om de privébankafschriften uit de jaren 2009 tot en met 2015. De controleur stelt vast dat de trainer 254.344 euro te weinig omzet- en inkomstenbelasting heeft betaald. De trainer en zijn partner worden strafrechtelijk vervolgd.
'Advies accountant'
Op de zitting bij de Rechtbank Overijssel zegt de trainer dat hij de omzet die hij zelf draaide op advies van zijn accountant heeft laten binnenkomen op een aparte bankrekening. De trainer koos daarvoor de privérekening van zijn vrouw.
De trainer ging er naar eigen zeggen van uit dat de accountant, van een kantoor uit Drachten, alle betalingen op die rekening zou meenemen bij het opmaken van de jaarrekening, de aangiften inkomstenbelasting en eventuele suppletieaangiften omzetbelasting. Hij misleidde de belastingadviseur van het kantoor echter.
De trainer hield zelf de bedrijfsadministratie bij in Exact Msdos en diende zelf de aangiften omzetbelasting in. Aan de belastingadviseur liet hij alleen de jaaroverzichten met het begin- en eindsaldo zien van de privébankrekening van zijn partner, maar niet de afzonderlijke afschriften. Hij hield de bhv-omzet buiten de boeken en verzweeg die tegenover de belastingadviseur.
De trainer nam contant geld op van de privérekening van zijn vrouw en stortte dat deels op de rekening van zijn bedrijf. Het geld gaf hij uit aan een verbouwing en oldtimers.
Vragen stellen
De Rechtbank Overijssel geeft de man de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar. Normaal gesproken krijg je bij een belastingfraude tussen de 250.000 en 500.000 euro een gevangenisstraf van twaalf tot achttien maanden onvoorwaardelijk. Maar de trainer wordt gespaard, omdat hij kostwinner is en minderjarige kinderen heeft.
De vrouw krijgt een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand wegens schuldwitwassen. Zij had haar man vragen moeten stellen over de geldstroom. Op haar rekening bracht zij zelf namelijk slechts een schamele 600 euro per maand binnen met haar baan in de thuiszorg.
Gerelateerd

Pheijffer adviseert over frauderisico's bij herziening motorrijtuigenbelasting
Hoogleraar Marcel Pheijffer heeft onderzoekers geadviseerd over frauderisico's bij 'betalen naar gebruik' voor de motorrijtuigenbelasting. Het onderzoek werd verricht...

Taakstraf tegen bestuurder en geldboete voor adviesbureau wegens belastingfraude
Een 64-jarige aandeelhouder en bestuurder van een adviesbureau uit 's-Hertogenbosch is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 120 uur taakstraf wegens omzetbelastingfraude....

Pakkans belastingfraude kleiner door minder handmatige controles Belastingdienst
De kans dat belastingfraudeurs worden gepakt is veel kleiner geworden. Door personeelstekort heeft de Belastingdienst te weinig mensen beschikbaar om aangiftes handmatig...

Duits OM doet inval bij KPMG in Frankfurt
Het Duitse openbaar ministerie heeft een inval gedaan bij KPMG in Frankfurt. Het OM onderzoekt de rol van het kantoor wegens mogelijke betrokkenheid bij 'Cum-Ex'-praktijken.

Vijftien maanden cel geëist tegen 'fiscalist' voor belastingfraude
Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden cel tegen een administrateur-belastingadviseur uit Zeist, wegens fiscale fraude. De man zou voor zijn cliënten...