Nieuws

Ex-partner PwC Brazilië bestraft wegens slechte controle Sara Lee

Het Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) heeft een voormalig partner van PwC Brazilië bestraft vanwege fouten bij de controle van dochterondernemingen van Sara Lee Corporation.

Volgens de PCAOB had de ex-partner moeten reageren op signalen dat dochteronderneming Sara Lee Cafés sjoemelde met de boeken in 2010 en 2011 en de cijfers kunstmatig hoog hield. Bij het onderzoek was ook de AFM betrokken, omdat PwC Nederland door PwC US was ingeschakeld om de controle van de internationale activiteiten van Sara Lee te coördineren.

PwC NL gaf zowel in 2010 als in 2011 aan PwC Brazilië de opdracht om de controle volgens de standaarden van de PCAOB te doen en om vooral extra goed te kijken naar bepaalde cijfers die volgens PwC NL een "hoog risico" vormden. De ex-partner veranderde echter de risico-inschatting naar "normaal risico".

De ex-partner zou ook "herhaaldelijk informatie hebben genegeerd" waaruit bleek dat er wezenlijke fouten in de debiteurenboeken zaten. Het wordt hem verder verweten dat hij geen professioneel-kritische instelling hanteerde. De ex-partner wordt twee jaar geschorst en krijgt een boete van 10.000 dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.