Nieuws

PwC: Vrouwen laten financiële sector als werkgever links liggen

Ruim driekwart van de bedrijven uit de financiële sector probeert actief vrouwelijk talent te strikken, maar slechts 36 procent van hen ziet een toename van vrouwelijke sollicitanten.

Dat blijkt uit het onderzoek Gaining an edge in the competition for talent van accountants- en advieskantoor PwC. Slechts een kwart van de bedrijven uit de financiële sector slaagt er daadwerkelijk in om ervaren vrouwen aan te trekken.

"Ondanks grote inspanningen, boekt de financiële sector weinig vooruitgang in het aannemen van vrouwelijk talent", zegt PwC-partner en HR-adviseur Robert Charlier. "De resultaten van ons onderzoek geven nog weinig reden tot optimisme. We hebben gesproken met 276 werknemers uit de financiële sector en 55 verschillende werkgeversvertegenwoordigers. Als je dan constateert dat het aantal vrouwelijke sollicitanten slechts bij 36 procent van de bedrijven toeneemt, ondanks de inzet van specifieke wervingscampagnes, is dat nog niet voldoende."

Volgens Charlier laat het onderzoek duidelijk zien dat diversiteit en inclusiviteit belangrijke voorwaarden voor vrouwen zijn om een baan in de financiële sector te accepteren. "Vrouwelijke sollicitanten vragen nadrukkelijk naar die kernwaarden. Zo'n 70 procent kijkt bijvoorbeeld naar de diversiteit van het managementteam voordat ze een beslissing neemt."

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen die wel voor de financiële sector kiezen erg ambitieus zijn. Het percentage dat een passende vergoeding verwacht en carrièrekansen zoekt, ligt hoger dan in andere sectoren. "Verder zijn vrouwen in de financiële sector meer bereid dan mannen om te onderhandelen over hun salaris (60 procent om 52 procent) en maken vaker afspraken over een eventuele salarisverhoging (36 procent om 32 procent)", zegt Charlier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.