Nieuws

VVD-voorzitter Keizer legt functie neer

VVD-voorzitter Henry Keizer legt per direct zijn functie neer. Keizer ligt onder vuur vanwege mogelijke financiële malversaties bij de aankoop van een uitvaartbedrijf.

Keizer noemt het een "onwenselijke situatie" als hij komend weekend op het VVD-congres zou worden herbenoemd als voorzitter, terwijl hij zijn taken als partijvoorzitter tijdelijk heeft neergelegd vanwege het integriteitsonderzoek dat naar zijn handelen loopt. "Het is daarom dat ik heb besloten om mijn voorzitterschap van de VVD per direct neer te leggen".

VVD-vicevoorzitter Jeanette Baljeu heeft de taken van Keizer voorlopig overgenomen. VVD-leider Mark Rutte respecteert de stap van Henry Keizer om het partijvoorzitterschap op te geven. Hij spreekt van een "moedig besluit" om het voorzitterschap "mede in het belang van de partij neer te leggen".

Schandpaal

De afgetreden VVD-voorzitter stelt dat hij zich van tevoren realiseerde dat het voorzitterschap hem tot een publiek persoon zou maken, maar dat hij niet was voorbereid op wat er de laatste weken over hem heen is gekomen. "U kunt zich hopelijk voorstellen dat het enorm ingrijpend is om van het ene moment op het andere aan de schandpaal te worden genageld". Volgens Keizer werd door een aantal mensen "het vonnis meteen geveld: deze man deugt niet". Hij gaat zich de komende tijd richten op "het weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht".

Volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money kocht Keizer in 2012 voor te weinig geld het uitvaartbedrijf De Facultatieve. Hij zou daarbij een dubbele pet op hebben gehad.

Kort geleden deed Sobi-voorzitter Pieter Lakeman aangifte van oplichting tegen Keizer. Ook heeft Lakeman bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen een accountant van EY, die de jaarrekening van De Facultatieve controleerde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.