Nieuws

Dijsselbloem: 'Organisatie controle door overheid geen goed idee'

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt niet dat het organiseren van de controle van jaarrekeningen van overheidswege een goed idee is.

Dat blijkt uit de antwoorden van Dijsselbloem op een reeks vragen over de voorgestelde wijzigingen van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta).

Dijsselbloem: "Als van overheidswege besloten zou worden tot een volledig ander model, bijvoorbeeld door van overheidswege de controle van jaarrekeningen te organiseren, zou dat de wijze waarop de beroepsgroep altijd heeft gefunctioneerd ingrijpend veranderen. Er moeten dan veel middelen en energie gestoken worden in een veranderingsproces waarvan de voor- en nadelen niet op voorhand evident zijn, kwaliteitsverbetering geen garantie is en weer nieuwe dilemma's kunnen ontstaan."

Volgens de minister kan ook moeilijk worden overzien wat internationaal de gevolgen zijn als uitsluitend Nederland hier een andere koers zou gaan volgen en wat binnen het EU-recht mogelijk is. "Om deze redenen is een volledig ander (verdien)model van overheidswege thans niet nastrevenswaardig", aldus de minister.

Urgentie

Verder zegt de minister dat een groeiend deel van beroepsgroep de urgentie van verandering is gaan inzien, maar dat dit zich vooralsnog onvoldoende heeft vertaald in resultaten. "Hierbij geldt wel dat een aantal maatregelen, zoals de verplichte kantoorroulatie, nog maar kort van toepassing zijn en hun invloed op de controlepraktijk nog moet blijken. De sector dient aan te tonen dat het veranderproces waar de sector middenin zit tot succes leidt."

Mocht in de komende jaren dit proces niet leiden tot verbetering in cultuur, governance en kwaliteit, of te langzaam gaan, dan is het volgens de minister "uiteindelijk onvermijdelijk dat er discussies zullen worden gevoerd waarin maatregelen die vooralsnog nauwelijks zijn overwogen, wel naar voren komen. Dit zal dan ook op internationaal niveau dienen plaats te vinden omdat de problemen in de accountantssector niet uitsluitend Nederlands zijn. Echter de regering geeft er de voorkeur aan dat de sector eerst zelf binnen de bestaande verhoudingen op kortere termijn tot verbetering te komt".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.