Nieuws

Eumedion: ‘vertrouwen in accountants al zeven jaar beschaamd’

Beleggersorganisatie Eumedion noemt de uitkomsten van de jongste AFM-rapportage over accountants ‘een moedeloos resultaat na soortgelijke rapportages in 2010 en 2014’. De belangenorganisatie van institutionele beleggers suggereert om desnoods vergunningen van accountantsorganisaties in te trekken.

"Beleggers en andere stakeholders moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekeningen van ondernemingen. De controleverklaring is immers  onmisbaar bij het betrouwbaar kunnen analyseren van de financiële positie van de onderneming", aldus Eumedion in een schriftelijke reactie op het AFM-rapport. Eumedion-directeur Rients Abma zegt in De Telegraaf dat het vertrouwen in accountants "nu al zeven jaar wordt beschaamd".

Volgens Eumedion hechten beleggers veel waarde aan de bevindingen van de AFM, "omdat zij zelf niet over de gegevens kunnen beschikken om de noodzakelijke analyse over de kwaliteit van de accountantscontrole uit te voeren".

Vergunningen

De organisatie constateert dat met name de interne kwaliteitsbewaking binnen de onderzochte accountantsorganisaties "zwaar onder de maat is", wat wellicht te maken heeft met het kunnen aantrekken of behouden van voldoende vakmensen. "Voor de geloofwaardigheid van de sector is het nu van groot belang dat de accountantskantoren per direct aan de slag gaan met het verstevigen van de vakkennis en het systematisch implementeren van een gedegen interne kwaliteitscontrole. De raden van commissarissen van de accountantskantoren moeten hierop streng toezicht houden."

Eumedion suggereert de toezichthouder om desnoods vergunningen van kantoren voor het mogen uitvoeren van wettelijke controles in te trekken: "Mocht de AFM bij de volgende rapportage over de kwaliteit van de accountantscontroles geen verbeteringen constateren, dan zal overwogen moeten worden om de vergunningen van accountantskantoren die ondermaats presteren ter discussie te stellen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.