Nieuws

AFM: 'Kwaliteitsslag oob-accountantsorganisaties gaat te langzaam'

Het doorvoeren van veranderingen bij oob-accountantsorganisaties, om de kwaliteit van hun controles te verbeteren, gaat te langzaam. Wel zijn er verschillen in verandersnelheid. Bovendien is de kwaliteit van de onderzochte wettelijke controles bij de big four-accountantsorganisaties nog niet op orde. Dat blijkt uit de jongste rapportage van de AFM.

Bij de big four-accountantsorganisaties is bij 19 van 32 onderzochte wettelijke controles onvoldoende en geen geschikte controle-informatie verkregen ter onderbouwing van het oordeel in de controleverklaring. De kwaliteitswaarborgen van de accountantsorganisaties hebben dit niet voorkomen.

Volgens de AFM wordt de effectieve werking van interne beheersingsmaatregelen van de onderneming onvoldoende gecontroleerd. Ook worden detailcontroles en cijferanalyses niet goed uitgevoerd. De aard van de tekortkomingen is vergelijkbaar met de resultaten uit het vorige onderzoek uit 2014.

Doorvoeren kwaliteitsverbetering

Nog geen van de onderzochte oob-accountantsorganisaties voldoet aan alle verwachtingen om de accountantscontrole duurzaam te verbeteren. Hoewel er stappen zijn gezet, blijft de kwaliteitsbewaking binnen accountantsorganisaties zorgelijk en het doorvoeren van de veranderagenda taai, aldus de toezichthouder.  

Deloitte, PwC en KPMG hebben meer bereikt op het gebied van gedrag, cultuur en governance dan EY, Mazars, BDO, Accon en Baker Tilly Berk. Deze laatste groep kantoren blijft volgens de AFM nog (ver) achter op de meeste onderzochte onderdelen. Zo zijn er onvoldoende resultaten geboekt op het sturen op kwaliteit door het bestuur. Ook schiet het monitoren van de effecten van de ingezette acties tekort en blijft het werken aan een gewenste kwaliteitsgerichte cultuur achter. Verder lopen de vijf genoemde organisaties achter bij het uitvoeren van oorzakenanalyses en het doorslaggevend laten zijn van kwaliteit in het beloningsbeleid van partners.

Grant Thornton is niet betrokken in het onderzoek, omdat de AFM heeft geconcludeerd dat die organisatie in de opzet van de verbetermaatregelen onvoldoende voortgang heeft geboekt om onderzoek überhaupt mogelijk te maken.

AFM-rapport

Reacties

» Reactie Accon avm
» Reactie BDO
» Reactie Baker Tilly Berk
» Reactie Deloitte
» Reactie EY
» Reactie KPMG
» Reactie Mazars
» Reactie PwC
» Persbericht Grant Thornton

» Reactie NBA
» Reactie Eumedion

Interviews

» Interview met Gerben Everts (AFM)
» Interview met Pieter Jongstra (NBA)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.