Nieuws

Jeroen-Paul Haasnoot wint Internal Audit Scriptie Award 2017

Tijdens het jaarlijkse congres van het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA Nederland) is de Internal Audit Scriptie Award uitgereikt aan winnaar Jeroen-Paul Haasnoot. Hij heeft in zijn onderzoek bij De Nederlandsche Bank (DNB) een meetinstrument ontwikkeld om de 'tone of voice' te meten van Nederlandstalig geschreven teksten.

"Jeroen-Paul heeft een goede data-analyse uitgevoerd en een praktisch toepasbare tool geleverd die erg bruikbaar is voor de beroepspraktijk van internal audit," aldus de jury. Haasnoot: "Het meetinstrument kan worden beschouwd als een samenstel van bouwblokken, elk met een specifieke invulling. De bouwblokken kunnen op verschillende manieren worden ingevuld, al naar gelang de specifieke toepassing die wordt verlangd."

De eerste aanleiding voor het onderzoek was de kritiek die DNB ontving op de tone of voice in hun toezichtbrieven. De stakeholders hadden naar hun idee een prettig gesprek gevoerd en vervolgens viel er een formele, sterk juridisch getinte brief op de deurmat. Dit verschil tussen het gesproken en geschreven woord zorgde wel eens voor verwarring. Haasnoot voerde een onderzoek uit naar de tone of voice in deze toezichtbrieven, ontwikkelde een instrument voor het meten van de tone of voice en paste dit instrument vervolgens toe op nieuwe toezichtbrieven.

"Jeroen-Paul heeft een goede data-analyse uitgevoerd en een gedegen onderzoek afgeleverd. Hij heeft communicatie-experts bevraagd en de ontvangers van toezichtbrieven bij het onderzoek betrokken. Hiermee heeft hij laten zien dat hij net dat beetje extra wilde geven voor een beter resultaat", aldus de jury. "Het meetinstrument laat goed zien hoe je tekst conceptueel kunt operationaliseren. Dit is erg zinvol voor onze beroepspraktijk, met alle auditrapporten die wij opleveren. Het meten van tone of voice in teksten is wel tijdrovend, maar de ontwikkelde bouwblokken zijn innovatief bedacht en erg praktisch toepasbaar."

De vier genomineerden zijn voorgedragen door de post-master opleiding Internal Auditing en Advisory van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Executive Internal Audit Programme van de Universiteit van Amsterdam. Een deskundige jury heeft de scripties beoordeeld op relevantie voor het vakgebied, innovativiteit, praktische toepasbaarheid, originaliteit en wetenschappelijke kwaliteit.

De genomineerde scripties zijn beschikbaar op de site van IIA Nederland.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.