Nieuws

BING-onderzoek naar Verver niet onrechtmatig

Oud-burgemeester Verver van Schiedam heeft niet aangetoond dat de forensisch accountant van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onrechtmatig heeft gehandeld door een rapportage over haar uit te brengen en verklaringen op de bureausite te plaatsen. Dat heeft de Rechtbank Midden-Nederland gezegd.

Lex van Almelo

De Rechtbank had al eerder in kort geding gezegd dat BING zijn eigen zienswijze mocht plaatsen op de bureausite, nadat Verver het bureau in de media had zwart gemaakt. In hoger beroep onderstreepte het gerechtshof dit onlangs. In deze bodemprocedure laakt Verver ook de onjuistheden in het BING-rapport, die haar eer en goede naam hebben beschadigd.

In 2011 onderzocht toenmalig forensisch registeraccountant en directeur van BING onder meer of Verver voldoende professioneel had gehandeld. In zijn rapport concludeerde hij dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en belangenverstrengeling. De Accountantskamer meende dat er niets op het rapport viel aan te merken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vond het rapport echter onzorgvuldig.

Volgens de rechtbank moest BING ook tegenover Verver een bepaalde mate van zorgvuldigheid in acht nemen. Maar daarmee is volgens de rechtbank “nog niet gezegd dat iedere onzorgvuldigheid of iedere onjuiste conclusie in het rapport” op zichzelf al leidt tot aansprakelijkheid van BING. De gebreken in het rapport moeten dan van invloed zijn geweest op de schade die Verver zegt te hebben geleden.

Twee onzorgvuldigheden

Volgens Verver is het onjuist dat in het rapport staat dat zij:

  1. niet heeft gereageerd op gespreksverslagen;
  2. de opdrachtverstrekking aan een bepaalde aannemer nadelig heeft beïnvloed;
  3. de subsidieaanvraag van de Jazzclub positief heeft beïnvloed;
  4. onzorgvuldig heeft gehandeld bij de aanstelling van een medewerker van het ‘Kabinet’;
  5. een ongeschikte privérelatie heeft gebombardeerd tot afdelingshoofd Communicatie;
  6. een bedrijf van haar zoon heeft ingeschakeld;
  7. haar post direct en ongeopend naar zichzelf liet doorsturen.

De rechtbank vindt dat het rapport op de eerste twee punten inderdaad onjuist en onzorgvuldig. Dat de rest van het rapport ook onjuist of onrechtmatig is, heeft Verver onvoldoende onderbouwd. En dat BING in andere zaken een berisping of waarschuwing heeft gekregen, betekent niet dat de conclusies in dit rapport daarom niet juist zouden of kunnen zijn.

BING heeft dus niet onrechtmatig gehandeld tegenover Verver, zodat de schadeclaim wordt afgewezen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.